Ny databas stärker forskningen om folkhögskolan
Erik Nylander har fått ett sexårigt forskningsanslag för att skapa en ny och öppen databas om och för folkhögskolan. Utifrån denna ska han bedriva storskalig samhällsvetenskaplig forskning.
Erik Nylander, forskare på Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet, har bland annat tagit fram en databas över folkhögskolornas kurskataloger 1952-2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där kan man söka sig fram till en enskild folkhögskola, ett speciellt år eller ett ämne, för att se hur det har presenterats i katalogerna.
Nu har Nylander fått medel för att fortsätta utvecklingen av en ny databas om folkhögskolan, där man bland annat ska digitalisera alla verksamhetsberättelser 1868-1990.
– Vi bygger en öppen databas som kan användas för forskning om folkhögskolan men också för bredare samhällsvetenskaplig, pedagogisk och humanistisk forskning. Målet är att databasen ska vara lättillgänglig och kunna användas i LiU:s egna utbildningar av folkhögskollärare men också bland aktiva lärare ute på skolorna, säger Erik Nylander i ett nyhetsutskick från Linköpings universitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..