Bättre samarbete mellan konstruktion och produktion
Visst vore det skönt om vi slapp göra om gamla misstag? Rohith Areth Koroth inspireras av tanken på en teknisk plattform som samlar kunskaper från hela värdekedjan. På det sättet kan utvecklingen av nya produkter göras på ett hållbart sätt - miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Som doktorand i GRACE har han chansen.
Det började hemma i föräldrarnas garage i Kerala i södra Indien. Rohith tog varje möjlighet han fick att meka med de olika verktygen.
”Jag har alltid älskat att plocka isär grejor – och att sätta ihop dem igen. Att jag skulle läsa till maskiningenjör var självklart”, berättar han.
Började på verkstadsgolvet
Efter sin bachelor började han jobba i en av de lokala verkstadsindustrierna som var underleverantör inom automotive.
”Jag fick börja på verkstadsgolvet, som maskinoperatör. Om jag blundar kan jag fortfarande känna doften och höra ljuden från maskinerna. Det var som pappas garage, bara i större skala. Mina chefer uppmuntrade mig att utvecklas och jag började jobba med kvalitetsutveckling och lean management, så småningom även en del med produktutveckling. Jobbet gav mig bra insikter i produktion och produktionsstyrning och vägen från råmaterial till färdig produkt. Det var också här som jag först fick upp ögonen för det som jag forskar kring i dag; produktplattformar. Det var många gånger som jag stod där i produktionen och insåg hur många problem som hade kunnat undvikas om produkten från början hade designats och konstruerats för att passa in i produktionsflödet. Kunde det verkligen vara så svårt?”
En ”skräddarsydd” doktorandtjänst
När Rohith bestämde sig för att läsa en master föll valet på Sverige, och Chalmers. Med utgångspunkt i sina egna erfarenheter från industrin ville han fokusera på produktutveckling och själva designprocessen.
”Jag ville undersöka hur produktutvecklingsprocessen bättre kan förankras i alla led, fram till färdig produkt, för att undvika de där problemen som jag sett ute i produktionen. Hur kan maskinoperatörens insikter kring hur man bäst producerar en detalj fångas upp av produktutvecklaren och konstruktören på ett tidigt stadium? Är det möjligt att samla hela organisationens kunskap och ’lagra den’ så att den blir tillgänglig för alla, inte minst nya medarbetare? Så att man slipper att lära om varje gång – och därmed göra misstagen igen?”
Rohith gjorde sin masteruppsats i samarbete med Volvo Cars. Utgångspunkten var olika intressenters kravställning och hur man översätter detta i produktutvecklingen för att möta förväntningarna på upplevelse och varumärke.
Egentligen hade han inte tänkt stanna i Sverige. Men så fick han möjlighet att söka en doktorandtjänst vid Tekniska Högskolan i Jönköping. Han skrev sin licentiatavhandling inom ramarna för IDEAL-projektet och är nu knuten till GRACE.
”Det är som skräddarsytt för mig. Att få forska kring integrerad och plattformsbaserad produktframtagning har ju vart min drivkraft från start.”
Plattformar kan underlätta cirkularitet
Rohiths licentiatavhandling fokuserade på hur man kan förbättra samarbetet mellan konstruktörer och produktionsingenjörer i samband med produktionsförberedelser.
Nu fortsätter han sin forskning med målet att hitta en praktisk lösning. Går det att ta fram ett verktyg eller en mjukvaruplattform som gör det möjligt för intressenter utmed hela värdekedjan att dela kunskap?
”På så sätt skulle man kunna undvika att göra samma misstag om och om igen. Man skulle heller inte leta efter kunskapen”, resonerar Rohith.
Resultatet skulle bli mer hållbara produkter som optimerats för miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Om företagen ska kunna möta den gröna omställningen på ett bra sätt så behöver de hjälp med att utveckla sättet som de samlar och organiserar data. Hur kan man styra de tekniska kraven i en komplex kontext som påverkas av kundkrav, ny lagstiftning, en turbulent omvärld med osäkra försörjningskedjor och den egna produktionsförmågan? Och hur utvecklar och tillverkar man produkter som möter kraven på producentansvar och cirkularitet?
”Om vi kan standardisera och strömlinjeforma arbetet utifrån olika plattformar innebär det också ökade möjligheter att jobba effektivt med cirkularitet. Besluten som fattas i samband med produktframtagning påverkar produktens livscykel. Om vi har rätt kunskap som grund så kan vi också planera för hur produkterna ska hanteras när de har nått slutet på sin livslängd.”
Underlättar för svenska företag
Att forska vid Tekniska högskolan i Jönköping har inneburit att Rohith har ”hittat hem”, inte bara ämnesmässigt. Regionens många företag inom tillverkningsindustrin – med många små och medelstora företag inom underleverantörsledet – påminner inte så lite om strukturen hemma i Indien, i Tamil Nadu, där han en gång påbörjade sin karriär.
”Våra regionala företag har stora krav på sig att klara den gröna omställningen. Men många av de mindre företagen har inte resurserna att själva driva den förändringen. Om vi forskare kan underlätta genom att identifiera nya plattformar så kan det bli till stor nytta. För våra lokala företag – och för klotet som vi bor på.”