Utbildningsklyftan och valet i USA

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, om "Trump, Biden och de högutbildade".

Plattformen Vertikals.se är ett forum för forskare vid Jönköping Unviersity att föra ut sin forskning och diskutera omvärlden. I det senaste blogginlägget har Charlotta Mellander tittat närmare på hur andelen högutbildade i amerikanska stater relateras till sannolikheten för att de ska rösta på Trump eller Biden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Skillnaden i andelen högutbildade mellan olika delar av landet är något som diskuteras även i Sverige. Var fjärde svensk är högutbildad, 57 procent av befolkningen i den kommun som har högst andel jämfört med 10 procent i den kommun som har lägst. För att jämna ut det behöver högre utbildning bli tillgängligt i hela landet, något som bland annat diskuterade vid konferensen Nya vägar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

– Vi kan presentera en idé som är möjlig, som man kan följa så att man inom rimligt geografiskt avstånd kan ha tillgång till högre utbildning, säger Jerry Engström, chef vid Campus Västervik och en av de drivande i projektet Nya vägar för flexibilitet i högre utbildning, i en intervju

2020-10-22