Forskarskola för folkhögskollärare

Välkommen att söka till forskarskolan för folkhögskollärare, du som väljer Jönköping kommer att hamna hos oss på Encell!

Rapport: Folkhögskolan som inkluderande miljö för deltagare med neuropsykiatriska funktionshinder

Bakgrund

I höstas kom beskedet att regeringen skjuter till medel för en forskarskola riktad till folkhögskollärare. Linköpings universitet håller i arbetet, som är ett samarbete med Göteborgs universitet och oss här i Jönköping. Folkhögskolan hamnar ofta vid sidan om i diskussioner och debatter, så en satsning på lärarna inom den skolformen var verkligen på tiden.

Nu är ansökan till licentiatplatserna öppen. Vi hoppas att du som yrkesverksam lärare på folkhögskola ska ta chansen att söka. Upplägget är att du läser forskarutbildning på halvtid och fortsätter att arbeta på din arbetsplats på halvtid.

Forskningen som genereras har potential att vara till nytta för såväl den enskilda skolan som folkhögskolan generellt och hela forskningsfältet.

– Det blir ett enormt kunskapstillskott om den här utbildningsformen, säger Andreas Fejes, professor i vuxenpedagogik, i en intervju.

Fokus för forskarskolan är på praktiknära forskning. Projekten som görs ska komma till nytta för verksamheten helt enkelt. Att forskarskolan delas upp på tre lärosäten ger en bredd, och vi hoppas att du som är intresserad men bor i någon annan del av landet inte avskräcks av avståndet till Jönköping, Linköping eller Göteborg.

– Det är nationellt intag och en stor del av arbetet kan ske online, säger Cecilia Bjursell, professor i pedagogik med inriktning mot livslångt lärande.

Sista ansökningsdag är 29 april, mer information finns att få via Linköpings universitet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Funderar du på hur det fungerar rent praktiskt, att vara lärare och forskare samtidigt? Här berättar Lars Almén, lärare på komvux och gymnasiet i Gnosjö och samtidigt forskarstuderande hos oss i Jönköping, hur det har fungerat för honom.


En av de forskare som kommer att handleda de folkhögskollärare som väljer att söka sig hit till Jönköping är Martin Hugo, som har arbetat med flera forskningsprojekt kring folkhögskolan och dess deltagare.

Martin och kollegan Joel Hedegaard är ofta anlitade som experter för att diskutera folkhögskolans framgång när det gäller exempelvis personer med npf-diagnoser. Här kan du se ett seminarium från Almedalsveckan, där bland annat Martin Hugo är med.

2021-03-22