”Vi har verkligen försökt slipa ner trösklarna”

Varannan torsdagskväll står dörren öppen till högskolan. Då kan den som vill sitta ner och lyssna på en föreläsning, oavsett om det är för att kvällens ämne är extra intressant, eller om man bara vill känna på hur det är att befinna sig i en gradängsal på ett lärosäte.
– Det här tänker vi är det bästa sättet, första kontakten med en högskola. Det finns inga krav på någonting, det är bara att glida in, man behöver inte anmäla sig i förväg eller betala någonting. Vi har verkligen försökt slipa ner trösklarna, säger Carl-Johan Svensson, lektor i historia och en av de ansvariga för de offentliga föreläsningarna vid Jönköping University (JU).

Carl-johan Svensson

De offentliga föreläsningarna vid JU har funnits länge. Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg har hållit i trådarna sedan nystarten 2006. Sedan dess har konceptet utvecklats och innefattar nu alla fyra fackhögskolor (ungefär motsvarande fakulteter) vid JU, och med åtta föreläsningskvällar per termin. Föreläsningarna hålls i samarbete med Folkuniversitetet.

Föreläsningarna är ett bra sätt att välkomna andra grupper än den genomsnittlige programstudenten till högskolans lokaler. Hit kommer några stammisar, en del studenter och personer som är specialintresserade av kvällens ämne. Åldersfördelningen lutar åt pensionshållet, under en tid var det till exempel ett äldre kompisgäng som hade som rutin att komma och lyssna tillsammans och sen gå ut och fika.

Alla föreläsningar livesänds via Youtube, och många av dem ligger sedan kvar och går att se även i efterhand. Under pandemin var det ju ett måste, men man hade använt direktsändning för att nå ut ännu bredare långt innan dess. Och det är ett vinnande koncept har det visat sig.

– Det har blivit mer och mer populärt. Vi märker det på tittarsiffrorna, de går stadigt uppåt, säger Carl-Johan Svensson.

De ämnen som avhandlas speglar de olika inriktningarna vid JU:s fackhögskolor, och målet är att ha två föreläsningar per termin och fackhögskola, med en intern och en extern inbjuden föreläsare. Vårens program inleds den 26 januari med Håkan Blomqvist, docent i historia vid Södertörns högskola, som föreläser utifrån rubriken Antisemitism – höger eller vänster? Fientlighet mot judar i historiskt perspektiv. Sedan följer en rad föreläsningar under våren, om allt från kvinnor som krossat glastak i karriären till fetma och Fantomen.

– I vanlig ordning spretar det åt en massa olika håll, och vi ser en poäng i det. Vi vill kasta upp alla pusselbitar i luften; en gång handlar det om något allvarligt och nästa gång är det mer lättsamt, om ett helt annat område, säger Carl-Johan Svensson.


Sara Bref

Program för våren 2023:

Länk till programmet för offentliga föreläsningar
2023-01-25