Följ JU Live via webben idag: Att tänka för mycket kan få dig att falla

Idag den 10 oktober äger "JU Live" rum i JU-aulan. En rad forskare har kortare "TED-talks" för att belysa intressant forskning på ett mer lättsamt sätt. Först ut är CHILD-forskaren Nerrolyn Ramstrand tillsammans med kollegan Saffran Möller. Föreläsningarna sänds också live via webben.

Att tänka för mycket kan få dig att falla

Docent Nerrolyn Ramstrand

Nerrolyn Ramstrand, docent i ortopedteknik och Saffran Möller, PhD, visar oss hur den senaste digitala tekniken kan skanna din hjärnaktivitet samtidigt som du rör dig.

– Vad tänker du på när du går på gatan? Vilken restaurang som har den godaste lunchen eller om du kom ihåg att stänga av kaffemaskinen i morse?

Dr. Saffran Möller

Förmodligen tänker du inte på kroppens ställning eller vilka muskler du ska använda för att hålla balansen när du tar nästa steg. Personer med fysiska funktionsnedsättningar måste dock använda mycket av sin hjärnkapacitet för att utföra aktiviteter som de utan funktionvariation tar för givna. Men, med hjälp av ny infraröd teknik, kan vi visa hur en datoriserad knäprotes hjälper amputerade människor att minska belastningen som hjärnan utsätts för i samband med deras funktionsvariation.

Till program och webblänk; sändningen startar kl. 13:30 den 10 oktober
https://ju.se/samarbeta/event-och-konferenser/event/jonkoping-university-firar-25-ar/ju-live

2019-10-10