Frida Lygnegård från CHILD bloggar på Vertikals

Jönköping University driver forskningsbloggen Vertikals där alla forskare och doktorander på JU kan skriva om olika ämnen relaterade till sin forskning. En grundprincip för forskning idag är att den skall föras ut och påverka sin omvärld. Vertikals är då en plattform för att göra forskning och kunskap mer synlig för en bredare publik.

Frida Lygnegård forskare i CHILD

Frida Lygnegård, forskare i CHILD skrev sitt första blogginlägg häromveckan, och fick snabb respons då Sveriges Radio P4 Jönköping ringde upp henne och hon blev inbjuden att prata som gäst i Morgon i P4 Jönköping kring sitt blogginlägg och sin forskning.

Fridas blogginlägg på Vertikals.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. handlar om hur barn och unga påverkas av covid-19, ett aktuellt ämne som P4 Jönköping var intresserade av att höra mer om.

Länk till inlägget på Vertikals Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

-Det är kul att med denna typ av forskningskommunikation som ett blogginlägg är, få chansen att skriva om tankar och åsikter kring olika ämnen som intresserar mig och som knyter an till min forskning. Som forskare har jag ju kunskaper och håller mig uppdaterad kring olika ämnen relaterade till det jag forskar om. Det är därför givande att kunna skriva lite friare utifrån de kunskaper jag har, utan att för den skull behöva ha referenser till varenda åsikt vilket jag ju annars är van vid när man till exempel skriver forskningsartiklar. Det är dock naturligtvis viktigt att vara grundad i det jag skriver om samt att det finns en relevans och en samhällsnytta. Detta är ett nytt sätt att för mig att nå ut med mina kunskaper i samhället till de som är intresserade, säger Frida.

Det finns idag en mängd olika bloggar som vem som helst kan skriva, fördelen med Vertikals är att det är en forskningsblogg där alla som skriver är forskare eller doktorander. Detta innebär att kvalitén på det som skrivs grundar sig på deras kunskaper som forskare.

-Jag tycker att det finns en stor samhällsnytta i att försöka göra sin forskning och ämnen som relaterar till den, tillgänglig för en bredare publik säger Frida.

Lyssna på Fridas inlägg på Sveriges Radio P4 Jönköping via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (2 h 46 minuter in i sändingen)

Kontakta Frida Lygnegård om du vill veta mer om hennes forskning

2020-05-07