Gymnasieelever + AI = sant
För två år sedan sjösattes projektet Futures Day, ett utbildningsinitiativ där elever på teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet (ED), med hjälp av AI-verktyg, skriver fiktiva berättelser om framtiden. Med hjälp av Science Park har nu projektet fått medel för att expandera och utveckla konceptet.

Med hjälp av AI skulle eleverna skriva framtidsberättelser.
Futures Day-projektet baseras på tidigare HLK-forskning finansierad av Vetenskapsrådet (VR). Forskningen har bland annat använt data-drivna metoder för att undersöka hur undervisning kan utföras. Man har även tagit del av undersökningar såsom Ungdomsbarometern 2021 som visar att ungdomar mellan 15-24 år är oroliga för framtiden, bland annat AI-teknikens framfart.
– Futures Day intar ett elevperspektiv på AI-samverkan, vilket är ovanligt, och är utvecklat för att elever ska kunna tänka kritiskt, estetiskt och ansvarsfullt hur de använder AI om framtiden, som de också är med att forma genom konceptet, säger Ylva Lindberg, professor i pedagogik på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU) och HLK:s projektledare i Futures Day.
Fler elever i framtiden
Tredje tillfället för Futures Day hölls den 25 april, även denna gång på HLK. Nytt för i år var att även en samhällskunskapsklass från ED deltog.
– Teknikutvecklingen kräver både tekniska och samhällsvetenskapliga perspektiv. Vi behöver inkludera HumSam (humaniora och samhällsvetenskap) -området mer i AI-utvecklingen. Vi kommer att fortsätta att vidga till fler samhällskunskapsklasser, säger Ylva Lindberg.
150 elever och personal från ED intog HLK. Eleverna arbetade hela dagen med att skriva en berättelse om hur framtiden kan komma att se ut om ungefär 50 år. Eleverna utforskade gemensamt i grupper hur de kunde använda AI-verktyg för samskrivande och skapande av text och bild.
”Virtuell värld där världen blir anpassad av algoritmer”

Alfons Dalteg tyckte Futures Day var roligt.
En av grupperna tog hjälp av AI för att få uppslag till sin berättelse. Alfons Dalteg, en av eleverna i gruppen, uppskattade dagen.
– Detta är kul, tycker jag. Roligt att få göra något annat än att bara vara i skolan, och roligt att fullt ut få använda AI för att skriva texten. Vår berättelse handlar om att vi i framtiden lever i en virtuell värld där världen blir anpassad av algoritmer och man lever i den värld man själv tycker är kul. Där är det en tjej som inte känner sig så bekväm. Hon lyckas ta sig ut från den världen med hjälp av en gammal man som hon hittar i en gränd. Vi tänker låta berättelsen sluta lite i en cliffhanger för man ska få fundera lite själv, säger Alfons Dalteg.
Utveckla lärarutbildningarna
Syftet med Futures Day är att utveckla en metod för att införliva AI-verktyg ansvarsfullt och meningsfullt i undervisning och lärande. Man observerar skrivprocesser och undersöker förändringar och utveckling över tid. Elevernas skrivande spelas in direkt via datorerna de använder, på så sätt kan forskarna se vilka verktyg eleverna använder, vem som skriver vad, när och hur. Man använder även en röstinspelare som fångar upp allt vad eleverna diskuterar kring uppgiften.
– När vi lär oss hur eleverna samarbetar med generativ AI får det också betydelse för hur vi arbetar med AI i lärarutbildningen. Vi kommer att kunna se hur föreställningar om framtiden förändras och hur AI-samarbeten utvecklas, vilket vi direkt kan utnyttja i lärarutbildningen, särskilt för blivande svensklärare, säger Ylva Lindberg.
Projektet Futures Day är under ständig utveckling för att få ut mer data och resultat. Lars Carlsson, biträdande professor på Tekniska Högskolan vid JU har också engagerats i projektet. Lars kommer bidra med hur projektet kan samla och analysera sensordata så som tangentklick i elevernas arbete, vilket ytterligare kan hjälpa forskarna att upptäcka hur den kreativa processen involverar teknik.
Ylva Lindberg är mycket nöjd med hur dagen fortlöpte.
– Dagen var perfekt. Engagerade elever som inte duckar för att diskutera de svåraste samhällsproblemen i nuet och att undersöka hur de kan lösas i framtiden. De visar på många smarta sätt att kreativt samarbeta med Generativ AI, säger hon.
Utöka konceptet med hjälp av medel
Projektet har nu tilldelats VFT-medel (Validering för Tillämpning) via Chalmers Innovationskontor.
– Tilldelningen betyder att Futures Day fått en kvalitetsstämpel och detta utan ett enda krav på förändring från Chalmers Innovationskontor, vilket är ovanligt i dessa sammanhang. Det visar att vi har ett starkt koncept som kan skalas upp och spridas till olika pedagogiska sammanhang i skolan, säger Ylva Lindberg.
I projektet medverkar även Frida Selvander, förstelärare på Erik Dahlbergsgymnasiet (ED), Andrew Galbraith, förstelärare i AI på ED och Therese Haglind, utbildningsstrateg på Utbildningsförvaltningen. Från JU medverkar, förutom Ylva Lindberg och Lars Carlsson, även Anna-Lena Godhe, professor i pedagogik samt Maria Bäcke, docent i pedagogik mot tillämpad IT.
Läs mer om projektet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Professor i pedagogik inrikt. språk- och litteraturdidaktik
- Högskolan för lärande och kommunikation
- ylva.lindberg@ju.se
- +46 36-10 1495