”Om man ändå ska göra det kan man lika gärna göra något helt nytt”
– Följ magkänslan! – Våga ta språnget. – Fastna inte i gamla hjulspår!
Det kan låta klyschigt men det ligger en hel del i råden för den som funderar på en ny karriär. Möt journalisten som gjorde allt ovanstående och nu faktiskt trivs som fisken i vattnet.
Sandra Lindén läste socialantropologi på Linköpings universitet. Hon halkade genom ett extrajobb på Corren in på journalistbanan och fortsatte efter examen i Linköping till journalisthögskolan i Göteborg. Att arbeta med språk och människor lockade.
Det blev drygt tio år som journalist på Jönköpings-Posten innan hon valde att kliva av, eller snarare att kliva på ett annat tåg.
– Jag kände mig lite färdig tror jag med journalistiken. Jag kände att jag inte riktigt visste hur jag skulle gå vidare för att det skulle fortsätta vara kul och givande, säger hon.
Med möjligheten att läsa ytterligare några år med studielån, och en peppande partner, tog hon tjänstledigt för att utbilda sig till sjuksköterska. Ett stort hopp för dem som såg det utifrån och hon har fått många förvånade reaktioner över sitt val.
– Man tänker att det är väldigt olika jobb men jag tycker inte att det är så olika egentligen. Jag känner att jag fortfarande får vara nyfiken och ställa mycket ingående och precisa frågor.
Möjlighet till utveckling
Nu har Sandra arbetat i tre år, hunnit vidareutbilda sig till diabetessjuksköterska och har en egen mottagning. Karriärsklivet som för några år sedan kändes lite läskigt, som att kasta sig ut i något helt annat, ledde till något som passar som handen i handsken.
Yrket är brett, det är lätt att hitta sätt att utvecklas, att byta arbete och arbetsuppgifter. Här kan hon se sig själv fram till pensionen. Det som en gång lockade henne till socialantropologi och journalistik får henne nu att trivas i vården. Och tidigare erfarenheter är inte bortkastade.
– Man ska på en timme försöka förstå den här patienten och vad den har för syn på sin sjukdom och hur man på bästa sätt ska kunna hantera den och leva med den på ett så bra sätt som möjligt. Jag har jättestor nytta av det här att man sitter och samtalar och försöker förstå helheten och ställa rätt frågor.
Sandra pratar om tiden som reporter på en lokaltidning med värme. Jobbet var jättekul. Att träffa olika sorters människor, ställa frågor, förstå hur folk tänker och formulera deras berättelse. När hon ser tillbaka på sina karriärsval vill hon inte ändra på något.
– Jag är jättenöjd med att jag gjorde det när jag gjorde det. Att jag inte läste till sjuksköterska direkt efter gymnasiet. Jag är så glad att jag har haft ett helt annat arbetsliv att falla tillbaka på. Det känns som man har en helt annan grund att stå på när man träffar en patient. Att man har lite annat med sig.
Krympte plånboken
Precis som många andra som funderar på att sätta tänderna i en ny utbildning mitt i livet så var ekonomin en faktor att fundera kring. Sandra levde på csn, arbetade lite vid sidan av sin utbildning och drog ner på utgifterna. Med lite hjälp av sparpengar fungerade familjens vardag under de tre åren. Och att sätta sig på skolbänken igen avskräckte inte alls.
– Det var jättekul att bara få det breaket från arbetslivet. Att göra något annat och ha en helt annan slags vardag.
När examen närmade sig uppstod ett lyxigt problem som en journalist inte är van vid. Att välja vilket av alla jobberbjudanden man ska tacka ja till. Det blev kommunen i två år, sedan byte till en vårdcentral. Efter en vår med inhopp i provtagningstält och annat covid-19-relaterat så är vardagen på diabetesmottagningen igång igen. Att Sandra skulle sitta i den stolen var det nog ingen som hade kunnat gissa för tio år sedan.
– Sjuksköterska var egentligen jättelångt bort. Jag känner ingen sjuksköterska, jag har ingen i närheten som jobbar som sjuksköterska. Jag har ju bara läst samhällsvetenskap och humaniora, säger hon.
Men rådet till den som funderar på att våga sig på något nytt är glasklart.
– Att man inte fegar ur och tar något som är nära till hands bara för att det är enkelt. Om man ändå ska göra det kan man lika gärna göra något helt nytt.
Sara Bref