Från USA till näringslivet i Småland

När Amanda Herzog bestämde sig för att åka utomlands för att studera hade hon aldrig varit utanför USA. Hon hamnade i Jönköping, och efter avslutad examen och med några år på arbetsmarknaden berättar hon att hon äntligen har börjat förstå sig på den svenska mentaliteten när det kommer till arbete och professionella relationer. Men vägen dit var inte rak, hon har lagt ner mycket tid för att hitta svaren på varför hon trots många jobbintervjuer och ett bra cv inte fick de tjänster hon intervjuades för.

Amanda Herzog

– Det gick inte längre än till intervjun och jag tänkte: jag vet att jag har bra bakgrund, jag vet att jag är kvalificerad. Jag började intervjua HR-personer bara för att se vad svenska arbetsgivare letade efter, säger Amanda Herzog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Och ja, visst fanns det skillnader. I USA ska du sälja in dig, du ska visa att du är bäst helt enkelt. I Sverige, berättade rekryterare och andra hon pratade med, ska det vara korrekt, du vinner mycket på att lyssna in arbetsgivaren eller kunden. Det blir nästan som en dans.

– Det var en stor ögonöppnare för mig, för det var en liten förskjutning bara. Jag är fortfarande samma person, jag har fortfarande samma kompetenser och cv, men jag gjorde en liten förändring i hur jag kommunicerade mig själv för att matcha kulturen här. Och resultatet? Jag kan inte hålla jämna steg med mitt nätverkande nu för det exploderar!

Amanda har bland annat arbetat på Husqvarna, men är nu egenföretagare och konsult inom marknadsföring och kommunikation. Hon är ofta den som för ett team framåt mot de marknadsföringsmål som hennes uppdragsgivare har. Även här har hon nytta av sina kunskaper om den svenska ”dansen”, även om hon tycker att produktiviteten och effektiviteten kunde höjas ännu ett snäpp om dialogen var mer öppen och rak.

Kurs för nyinflyttade

Nu under våren arbetar hon dessutom med att ta fram en kurs som ska hjälpa personer att göra samma resa som hon har gjort, men på kortare tid. Som inflyttad från ett annat land får man förvänta sig att det är tuffare att ta sig in på arbetsmarknaden, menar hon. Men det finns sätt som gör att det ändå kan gå lite lättare.

– Fokusera mindre på ditt cv och ditt LinkedIn, utan fokusera på att lära dig de kulturella skillnaderna på en gång, säger hon.

Samtidigt vill hon skicka med ett råd till svenska arbetsgivare, och det är att se ambitionen och drivet hos den som faktiskt har flyttat hit och som förmodligen får kämpa mer än de flesta andra för att hitta en bra anställning. Hennes erfarenhet är att de allra flesta som kommer till Sverige från ett annat land för att arbeta är måna om att göra ett riktigt bra jobb och att ta vara på de möjligheter som de möter.

– De anstränger sig för att lära sig svenska och den svenska kulturen. De borde få fler chanser, de kan bli din mest värdefulla anställda. Det kanske inte går helt utan problem, men de vill integrera sig.

Eftertraktad balans

Efter några år i Sverige har hon vant sig vid att anpassa sig till olika kulturer, inte bara den svenska. En lärdom som hon menar hade varit svårt att göra om hon hade stannat i USA, som hon beskriver som något av en kulturell ”bubbla”. Och i den svenska kulturen ingår ju inte minst fika! De svenska arbetsplatsernas fikaraster representerar mycket mer än möjligheten till lite tillskott av energi och koffein, de visar en annorlunda inställning till olika delar av livet än den Amanda Herzog är van vid sedan tidigare.

– Det är en stor anledning till att jag bor här istället för att åka tillbaka till USA, min balans mellan arbetsliv och privatliv. Det känns som att det verkligen är en ögonöppnare, så mycket produktivitet och innovationer som kan hända här samtidigt som folk njuter av livet både privat och på jobbet, säger hon.


Sara Bref

 

2021-03-25