Boktips: Nya folkhögskoleminnen

Efter nyår kommer en bok fylld av berättelser från personer som har arbetat inom folkhögskolan, huvudsakligen lärare och rektorer. Om hur man kom till folkhögskolan, varför man stannade kvar, om nya utbildningar som startats, skolor som har flyttats och erfarenheter som gjorts. Boken Nya folkhögskoleminnen ges ut av Folkhögskolans veteranförening, som under tidigt 2000-tal gav ut böckerna Folkhögskoleminnen I-III.

Signild Håkansson, t-shirt med texten "Leve folkhögskolan".

Signild Håkansson är styrelseledamot i Folkhögskolans veteranförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och en av tre redaktörer som arbetat med den nya boken med folkhögskolans kollektiva minnen.

– Nu kom det upp ett förslag inom föreningen att det var dags att göra en ny. En generation till har precis lämnat folkhögskolevärlden. Det kunde vara intressant att göra en samling igen med sådana här personliga erfarenheter, säger hon.

Tillsammans med redaktörskollegorna Eva Önnesjö och Stewe Claeson har hon kontaktat personer som varit verksamma i folkhögskolan på olika sätt, och samlat in deras berättelser.

– Det är ganska brett. Man ser också att våra skribenter skriver rätt så olika, det är en stor mångfald i berättandet, precis som i folkhögskolan.

Fyra teman

Det har blivit drygt tjugo berättelser, där flera av skribenterna tar avstamp i sina första möten med folkhögskolan, som kunde vara på 60–70-talet. Boken har delats in i fyra teman: Omvälvande förändringar – nystart och omstart, Värdegrundsbärare och nyskapare, Lokalt och globalt samt Folkhögskoleliv.

– Det är nog alltid så med folkhögskolan att man tycker att man lever i en förändringens tid, men det är klart att 90-talet inte minst innebar ju stora förändringar i folkhögskolans organisation, nya typer av deltagare, nya folkhögskolor, nya platser. Det speglas i de här minnena, säger Signild Håkansson om innehållet.

Boken kommer att säljas via föreningen, och det går även att köpa de tre tidigare utgåvorna fortfarande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vill mötas

Förutom att ge ut boken så fortsätter föreningen sin ordinarie verksamhet, med sin medlemstidning och med målet att vara en mötesplats både i skrift och i praktiken. Man står nu i startgroparna för att komma i gång med vanliga träffar igen efter pandemiuppehållet. Förhoppningen är att återigen kunna samlas regionalt under våren 2022, inte minst kring den då nyutkomna boken.

– Jag tycker att det roligt att ha kontakt med tidigare kollegor, och folk som har erfarenhet från folkhögskolevärlden, och som har ett intresse för den även efter man har slutat sin yrkesverksamma tid, säger Signild Håkansson, som ser fram emot att kunna mötas ansikte mot ansikte igen.

– Det sista jag var med på det var ett seminarium i Stockholm på Skeppsholmens folkhögskola i slutet av januari 2020. Jag brukar tänka på det ibland, då visste man ingenting.


Sara Bref

 

2021-12-07