Ett hus för samverkan och generationsmöten
Förskolan ska på skogspromenad i dag. Innan de går finns ett viktigt samtal att ringa, till en verksamhet i en annan del av huset. ”Vill han följa med oss på utflykt?”
Huset där förskolebarnen spenderar sina dagar heter Nordstjärnan och ligger i Umeå. Här bor också 60 äldre personer, på ett av kommunens vård- och omsorgsboenden. Många har ett stort vårdbehov och är sköra, men det finns de som är relativt pigga och rörliga. Som han som ska med ut i skogen.
Den som inte orkar gå så långt kan ändå följa förskolans vardag på håll.
– De äldre har uppskattat att det har varit barn i närheten. Vi har fyra av sex balkonger riktade mot förskolegården, där många äldre tycker att det är fantastiskt att se hur barnen leker på gården och man hör deras skratt och gråt och känner sig delaktig, säger Melina Magnusson, enhetschef på Nordstjärnan.
Nordstjärnan är ett samverkanshus. Förutom förskola och äldreboende finns här ett av kommunens produktionskök. De tre verksamheterna ansvarar för gemensamma ytor, och har ett samverkansråd där man planerar för de mer uppstyrda gemensamma aktiviteterna.
Personalen på produktionsköket kan plocka fram grillen till midsommar. De boende kan njuta av maten på innergården, mitt bland barnens ringdans och stoj. Eller så gör de ljuslyktor ihop till novembers ljusfestival, bakar semlor inför fettisdagen eller firar in våren vid Valborg. När förskolan är stängd för sommaren vattnar de som bor på äldreboendet barnens odlingar.
Högtider och speciella tillfällen planeras in på det här sättet, men de gemensamma promenaderna i skogen, att titta in för att lägga pussel ihop en stund eller hjälpa till med att klämma i med sång från tårna när någon verkligen har levt ”uti hundrade år”. Det är spontana saker som möjliggörs av att ha varandra som grannar. De tre personalgrupperna brinner för samverkan och generationsmöten och ser möjligheten att berika varandras verksamheter.
Många äldre berättar att de håller tummarna för att de ska hamna just på Nordstjärnan när de ska flytta in på ett boende, för att där finns ju barnen. Barnen tillför så mycket glädje till de boende, det märker personalen. Sen finns det andra som hellre har lugn och ro, och det finns självklart rutiner för det också.
Nordstjärnan invigdes hösten 2017. Sedan dess har ytterligare ett samverkanshus med förskola och äldreboende tagits i bruk i Umeå, och ett hus där man i stället kombinerar äldreboendet med ett seniorboende är på gång. Ett samverkanshus men med mindre åldersskillnad.
– Vi ser bara positivt på det här. Vi tycker att det är jättefina former där generationer kan mötas och där vi också kan få en god samverkan mellan våra olika verksamheter, säger Linda Bodén, biträdande verksamhetschef på Umeå kommuns vård- och omsorgsboenden.
Fastigheterna har planerats för att flera verksamheter ska kunna samverka, men det är personalen själva som har arbetat fram formerna för det. Kommunen har inte satt in några extra medel, det är den vanliga budgeten för respektive verksamhet som man har att förhålla sig till.
– De första åren då gick väldigt mycket dialog kring hur vi skulle samverka, för det var inte framtaget något samverkanskoncept innan huset var klart, säger Linda Bodén.
Pandemin har såklart satt käppar i hjulet för det goda mötet, men nu finns en försiktig optimism om att man snart ska kunna dra i gång på allvar igen. Även innan covid var just smittor det främsta problemet att lösa, det gäller att alla är friska när man ses.
– Nu hoppas vi att vi kommer ut från den här pandemin så att vi kan köra i gång på riktigt igen. Vi har en grupp som är jättemotiverade, de vill ju fortsätta att jobba mer med samverkan, säger Melina Magnusson.
Sara Bref