Droppformad, soldriven bil

Tvärvetenskaplig studentgrupp bygger soldriven bil

Genom att bygga en soldriven bil, frakta den över halva jorden för att tävla, skaffa sponsorer och marknadsföra projektet får studenter från olika utbildningar gemensamt hantera alla utmaningar och lösa problem som uppstår längs vägen.

Jönköping University består av fyra fackhögskolor: Högskolan för lärande och kommunikation, Tekniska Högskolan, International Business School och Hälsohögskolan. I ett återkommande projekt samarbetar studenter från de fyra fackhögskolorna mot ett gemensamt mål, att snabbast ta sig tvärs över Australien med en soldriven bil.

Tävlingen Bridgestone World Solar Challenge har arrangerats i över 30 år, och samlar soldrivna, studentbyggda bilar från hela världen. Utmaningen är att på kortast tid ta sig den 3000 km långa sträckan från Darwin till Adelaide.

Det krävs olika kompetenser och förmågor för att lyckas med projektet. Studenterna kan välja att medverka inom logistik, elektronik, partnerskap, kommunikation, event, ingenjörskonst, mekanik, mjukvara och mycket annat. Studenterna i JU Solar Team får dessutom knyta kontakter med och arbeta nära en rad olika företag i Jönköpingsregionen. Projektet avslutas med att teamet åker till Australien för att delta i Bridgestone World Solar Challenge i oktober.

JU Solar Team kör för guld med nya solbilen

2023-05-02