JU Solar Team kör för guld med nya solbilen

JU Solar Team med sin nya solbil.

Studenterna och kurslärarna i JU Solar Team framför sin nya bil, Axelight, som avtäcktes den 22 mars.

JU Solar Team siktar på att vinna Bridgestone World Solar Challenge i Australien med sin nya solbil Axelight, som avtäcktes den 22 mars.

JU Solar Teams nya solbil Axelight.

Den nya strömlinjeformade solbilen är lättare och snabbare än tidigare upplagor.

- Vår nya bil är lättare och snabbare än tidigare, så det är ingen orimlig målsättning. Jämfört med bilarna som var med i tävlingen senast (2019) är den här klart bättre, säger Rikard Månsson, teamledare för årets JU Solar Team på Jönköping University (JU).

Avtäckningen skedde under festliga former inför ett 100-tal personer på Tekniska Högskolan (JTH) vid JU. Årets solbil skiljer sig en hel del mot tidigare upplagor. Den är strömlinjeformad som en vattendroppe, har inbyggd cockpit och kör på tre hjul istället för fyra, bland annat. Allt för att minska vikten och luftmotståndet för att nå en högre hastighet.

"Många egna lösningar"

De 22 studenterna i JU Solar Team har jobbat många dagar, kvällar och nätter med solbilen.

- Allt har gått bra hittills och vi har en gemytlig stämning i laget. Vi stöttar varandra och löser de problem som dyker upp. Det är en del kvar att fixa, men vi är nöjda med bilens design och koncept. Vi har kommit fram till många egna lösningar, vilket gör vår bil unik och vi tror det kommer gå sjukt bra för oss i Australien, säger RIkard Månsson.

Solbilsprojektet ges som separata kurser under ledning av kurslärarna Dag Raudberget och Magnus Andersson.

"Ett flaggskepp för JU"

Ingrid Wadskog, vd för JTH, sa under sitt tal att JU Solar Team är ett flaggskepp för JU som symboliserar innovation, samverkan, internationalisering och hållbarhet.

- Jag är otroligt stolt över detta fantastiska projekt och vill tacka alla inblandade studenter, lärare och sponsorer, säger Ingrid Wadskog.

Huvudsponsor för JU Solar Team är Axelent och med under avtäckningen av nya bilen fanns Andreas Lanz, vd för Axelent Solutions i Jönköping.

"Den typen av arbetskraft vi är ute efter"

- Vi brinner för teknik och innovation och är väldigt stolta över det här samarbetet. Vi har med det i vår marknadsföring och nämnder det i varenda presentation vi har. Det här är inte bara en kurs för studenterna som jobbar med solbilen, utan en livsstil. De är nyfikna, hängivna och kompetenta och det är den typen av arbetskraft som vi och många med oss är ute efter, säger Andreas Lanz.

Läs mer om JU Solar Team här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avtäckning av nya solbilen på Tekniska Högskolan.

Från vänster: Kurslärarna Magnus Andersson och Dag Raudberget, teamledaren Rikard Månsson och Andreas Lanz, vd för för Axelent Solutions.

Avtäckning av nya solbilen på Tekniska Högskolan.

Det kom ett hundratal personer till avtäckningen av den nya solbilen.

Avtäckningen av nya solbilen på Tekniska Högskolan.

Efter en nedräkning rycktes täcket undan från solbilen.

2023-03-24