Att lära ut hur man kommunicerar med en hund

Jönköpings brukshundklubb är med sina 700 medlemmar en av Sveriges största hundklubbar. Varje vecka möts människor av alla åldrar, utbildningsnivåer, bakgrunder och erfarenheter här, den gemensamma nämnaren är hunden. Den absoluta majoriteten av deltagarna är vuxna, allt från den som har skaffat sin första valp till den erfarne hundägaren som tränar för tävling. De ständigt pågående och välbesökta kurserna gör landets 300 lokala brukshundklubbar, med omkring 60 000 medlemmar, till en stor aktör när det gäller vuxnas lärande.

Alla instruktörer på brukshundklubben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är utbildade i pedagogik genom Studiefrämjandet. Annelie Damberg är en av dem, hon har en handfull kurstillfällen i veckan och runt 200 hundägare om året passerar förbi hennes vana blick.

– Min uppgift är att lära människorna så att de kan lära sina hundar, säger hon.

Hundägaren ska kommunicera med sin hund, en annan art, på ett sätt så att hunden förstår, känner sig trygg och tycker att det är roligt att lära sig. Här gäller det att ha tydliga signaler och vara medveten om vilka signaler du sänder ut med ditt kroppsspråk. I det lärandet är en instruktör guld värd. Mycket av det du behöver veta som hundägare kan du läsa dig till eller hitta information om via filmklipp, men det kan vara svårt att hitta rätt timing, lära sig att läsa av hundens små signaler och kunna se vilka beteenden från hunden som beror på någon miss i er kommunikation.

Nya sätt att träna

Forskningen om hundars kognition och inlärning har gått framåt, nuförtiden tränar man mest med hjälp av positiv förstärkning vilket betyder att hunden får en belöning när den gör det man vill. Tidigare gick mycket av träning ut på att korrigera alla fel hunden gjorde tills den gjorde rätt.

– Det funkade ju det också, men det är inte roligt. Det är ingen rolig träning och svansen hängde ju rakt ner, säger Annelie Damberg och gör en gest med handen över hjärtat. Nu försöker man få hunden själv att hitta rätt och belöna när det blir bättre, säger hon.

Blond, leende kvinna sitter på huk och håller om en mörk Schäferhund

Annelie Damberg och den egna uppfödningen Cola.

Det är viktigt att ha en genomtänkt och långsiktig plan för umgänget med hunden. Vanliga problem som människor behöver hjälp med är att hunden skäller i lägenheten eller trädgården, är aggressiv mot andra hundar på promenaden, drar i kopplet eller inte kommer när man ropar. Att försöka lösa det genom att själv reagera på instinkt och bli arg och skrika skapar onödig oro och rädsla hos hunden.

– Det kan funka, men hur mår den hunden då? Vi ska få våra hundar att vara trygga.

Eget ansvar för inlärningen

En vanlig missuppfattning från nya deltagare är att det räcker att gå på kurs en timme i veckan i åtta veckor och sen är hunden ”klar”. Man kanske inte har tänkt sig att lägga ner någon ytterligare tid men för att kommunikationen med hunden ska fungera smidigt så är det träning och åter träning som gäller. Vardagsträning.

– Jag skickar alltid med läxor och övningar hem: gör det här 20 gånger tills nästa träff. Det ser man ju ganska snart vilka det är som tränar och inte tränar. De som tränar de uppfyller sina förväntningar, då går det framåt och det blir ett resultat.

Det finns generellt en kunskapsbrist kring vad hunden behöver och hur den fungerar som art, menar Annelie Damberg.

– Någonting som folk skulle behöva lära sig mer om är alla stadgar och lagar som gäller hundägandet. Då är det Jordbruksverket, det är det inte många som läser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., säger hon.

Under pandemin har många tagit tillfället i akt att skaffa hund. Det märks på köerna till brukshundklubbens valpkurser, men risken är att det också kommer att märkas nästa år genom ovanligt många problem när dessa nya hundägare ska hantera den söta valpen som då har blivit ”tonåring”. Förhoppningsvis hittar de då bra information eller vänder sig till någon med utbildning och erfarenhet, så att hunden och familjen kan trivas med varandra.

– Jag som instruktör jag ska ju lära människan och få den inspirerad och engagerad till att söka ännu mer kunskap, så att den kan lära sin hund ännu mer. Det är vårt mål att de ska få upp ögonen, för att de ska fortsätta ha roligt och trevligt med sin hund, säger Annelie Damberg.


Sara Bref

2020-09-28