Finalist i Forskar Grand Prix

Hej Sabina Kapetanovic, doktorand på Jönköping University och Universitetsadjunkt på Högskolan Väst,  som är en av finalisterna i Forskar Grand Prix.

Forskar Grand Prix är en nationell tävling för forskare i att på mycket kort tid presentera sin egen forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Finalen avgörs på Nalen i Stockholm den 26 november. 

Vad är det du forskar om?

Jag är med i ett större forskningsprogram som heter LORDiA, där vi följer cirka 1500 elever under en femårsperiod (från att de går i årskurs sex till andra året i gymnasiet). Hela projektet handlar om tonårsutveckling med fokus på bland annat psykisk hälsa och alkohol/drogbruk.

Jag själv forskar om ungdomars riskbeteende och föräldrars och kompisars inverkan på detta.

Hur långt har du kommit i dina doktorandstudier?

Jag själv är inne på mitt andra år som doktorand, men själva projektet är inne på sitt tredje år nu.

Vad handlade ditt bidrag om?

Bidraget handlade om min första studie som handlar om tweenisars (ungdomsgruppen mellan 11 och 13 år gamla, inte längre barn, men ses inte som tonåringar heller) riskbeteende och föräldrars insyn och dess inverkan på tweenisarnas riskbeteende.

Hur var det att tävla i forskning?

Det var lite nervöst. En jury fanns på plats och man fick konstruktiv kritik för scennärvaron såväl som presentationen. Samtidigt fanns det väldigt mycket positiv energi både på och utanför scenen.

Vad var det svåraste?

Att bestämma sig för vad som skulle tas upp och hur det skulle framföras på bästa och mest intressanta sätt.

Har du några hemliga knep att ta till inför finalen?

Hmm, inte direkt. Jag har lång erfarenhet av jobb med ungdomar, samtidigt som mitt ämne är intressant både för yngre och äldre generationer så jag får hoppas att jag lyckas väcka intresset hos publiken och att framträdandet blir bra.


2015-11-23