Nyhetsarkiv

  • Undervisningen påverkas av klassens förkunskaper


    Vilka förkunskaper en skolklass har påverkar lärares undervisning och därigenom också elevers resultat. Det visar ny forskning från Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU). Pontus Bäckströms avhandling handlar om vilken betydelse det har för en elev att gå i en viss klass med vissa klasskamrater.
  • Kvinnliga entreprenörer inom detaljhandeln mer stressade än män


    Kvinnliga entreprenörer inom detaljhandeln står inför en ökande risk för utbrändhet jämfört med deras manliga kollegor. Enligt forskning från Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University är nästan hälften av kvinnliga entreprenörer inom detaljhandeln drabbade av höga nivåer av utbrändhet, vilket är betydligt högre än för männen inom samma bransch.
  • Företag lär sig om AI-transformationer i forskningsprojekt


    Företagen Husqvarna, Combitech, Fagerhults Belysning, Siemens Energy och Bufab lär sig mer om AI-transformation genom forskningsprojektet PropAIr på Tekniska Högskolan (JTH) och Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University (JU).
  • Vem i hela världen kan man lita på?


    Det senaste decenniet har präglats av kris efter kris. Men vem lyssnar folk på när det är kris? Vems råd tar de, och vilken typ av information förlitar de sig på? I en tid präglad av sociala medier och falska nyheter visar det sig att människor lyssnar på både lokaltidningar och myndigheter. Det konstaterar forskare från Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University och Handelshögskolan i Stockholm i en ny forskningsstudie.
  • Vårdförbättringar i fokus


    Improvement Science Day arrangerades den 29 februari med fokus på kvalitetsförbättring, ledarskap, samproduktion och patientsäkerhet inom hälsa och välfärd. Dagen hölls på Hälsohögskolan vid Jönköping University och arrangerades av centrumbildningen Jönköping Academy for Improvement of Health and Welfare (JA).
  • Covid-19-dödlighet inte beroende av bostadsområden


    Resultatet av en nyligen publicerad studie visar att risken att dö med covid-19 inte var beroende av vilken typ av område en individ bodde i. En ny studie från Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University genomförd med hjälp av omfattande mikrodata från Statistiska Centralbyrån (SCB) och dödsregister från Socialstyrelsen ifrågasätter kopplingen mellan dödlighet i covid-19 och så kallade socioekonomiskt svaga områden.
  • Topp tre i världen i över tjugo år


    Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University har i tjugo år rankats bland de tre främst i världen när det gäller forskning om familjeföretagande och ägande. Forskningen i ämnet bedrivs idag främst vid Centre for Family Entrepreneurship and Ownership (CeFEO) som grundades 2005.
  • Nytt tvärvetenskapligt forskarnätverk om äldre och åldrande


    Vid Jönköping University startade under hösten 2023 ett nytt nätverk, GeroNet (Gerontology Network). Syftet med GeroNet är att informera om och diskutera den forskning som bedrivs inom området äldre och åldrande vid alla fackhögskolorna på Jönköping University (JU), samt initiera nya gemensamma forskningsprojekt.
  • Så var forskningsåret 2023


    Nu när en dryg månad av det nya året har gått så är det dags att titta lite i backspegeln. Det har under 2023 bedrivits spännande och mångfacetterade forskning och forskningsrelaterade aktiviteter på Jönköping University (JU) och de fyra fackhögskolorna. Här presenteras en del av det.
  • Näst flest avhandlingar i Sverige inom entreprenörskap


    När ESBRI i en ny undersökning tittar på vilka svenska lärosäten som har levererat flest avhandlingar inom innovations- och entreprenörskapsforskning de senaste fyra åren så kommer Jönköping International Business School (JIBS), Jönköping University, på en andraplats.
  • Mediebilden av cannabis i ny podd


    Varannan fredag under våren så kommer Jönköping Universitys podcast, Vertikala samtal, släppa nya avsnitt. I första avsnittet så samtalar Ernesto Abalo, docent i medie- och kommunikationsvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University, med Johan Wicklén, journalist på SVT. Samtalet handlar främst om den svenska mediebilden av narkotika med fokus på cannabis. Man pratar även om den svenska narkotikapolitiken och sätter in den i en internationell jämförelse.
  • Storsatsning på AI-forskning vid Tekniska Högskolan


    KK-stiftelsen (Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling) beviljar 12,3 miljoner kronor till AI-projektet ETIAI inom forsknings- och utbildningsmiljön SPARK på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU).
  • Snabbväxande företag kan skapa utbrändhet


    Varje höst uppmärksammas de mest snabbväxande företagen, även kallade gasellföretag, i Sverige för sina prestationer och betydelse för näringslivet. Dessa företag ses som en symbol för innovation och tillväxt och spås en lovande framtid. Men bakom strålkastarljuset döljer sig en annan verklighet som sällan diskuteras: hur påverkas människorna inom dessa företag när de skalar upp sina verksamheter? Detta har ny forskning från Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University tittat närmare på.
  • ”Snabbare och bättre resultat till en lägre kostnad”


    Den 1 december höll ett forskarlag på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) resultatkonferens för forskningsprojektet IDEAL på Science Park Towers i Jönköping.
    - Med de här forskningsresultaten får vi snabbare och bättre resultat till en lägre kostnad, säger Joel Johansson, Digitalization Specialist på Thule, som är ett av partnerföretagen i projektet.

  • Hållbarhet i fokus på årets sista JU LIVE


    Torsdagen 30 november var det dags för årets sista upplaga av föreläsningsserien JU LIVE. Dagens talare var Thomas Cyron, universitetslektor i företagsekonomi på Jönköping International Business School (JIBS), Jönköping University. Temat var den så kallade cirkulära ekonomin, vad den innebär och hur olika aktörer i Jönköping kan bidra till den.
  • Kultur på recept förbättrar den psykiska hälsan


    Personer med psykisk ohälsa eller långvarig smärta som deltagit i kulturaktiviteter tillsammans med andra mår bättre. Det visar en studie av Paula Bergman, doktorand på Hälsohögskolan vid Jönköping University (JU). Hon har studerat effekten av kulturunderstödd rehabilitering, även kallat Kultur på recept (KUR).
  • Lågutbildade är mer påverkade av sin omgivning i vaccinbeslut


    Att fatta beslutet att vaccinera sig är inte bara en individuell process utan påverkas starkt av den information vi får från vår omgivning. En ny forskningsstudie från Jönköping International Business School (JIBS), Jönköping University, har undersökt hur en individs informationsmiljö, inklusive bostadsområde och arbetskamrater, påverkar beslutet att ta covid-19-vaccin.
  • Tre års forskning leder till anslag för bokprojekt


    Mellan 2020 och 2023 studerade Florencia Enghel, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University, argentinska kvinnors vardagliga kommunikationspraktiker för jämställdhet. Hon har nu tilldelats drygt 1,5 miljoner kronor av Riksbankens Jubileumsfond (RJ) för att skriva en bok om sina resultat.
  • Vad gör barnen och lärarna i förskolan?


    Frida Åström, doktorand i handikappvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University, undersöker i en ny avhandling variationer i hur förskoleverksamhet bedrivs och praktiseras, dels i ett internationellt, dels i ett svenskt perspektiv. Resultaten i avhandlingen tyder på att praktiker i förskolan varierar både mellan och inom länder – och att det är relaterat till politik, kultur och värderingar på flera nivåer.
  • Annette Hill, ny professor på HLK


    Sedan augusti är Annette Hill professor i medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU). Annette kommer arbeta med högkvalitativ vetenskaplig forskning och utbildning med särskilt fokus på internationalisering. Den 21 november hålls en professorsintroduktion för Annette.