Digitalt språk för kommunikation mellan byggnader prisas

Projektet RealEstateCore har tagit fram ett digitalt språk som gör det möjligt för olika system inom byggnadsautomation att prata med varandra. Energieffektiviseringsföretagen (EEF) anser att RealEstateCore är ett av årets mest innovativa projekt som både kan minska kostnaderna och förenkla energieffektivisering för många, och har därför valt att tänja lite på gränsen och utse projektet till Årets Framtidsföretag 2018.

Karl Hammar, universitetsadjunkt inom informationsteknik vid Tekniska Högskolan och verksam i den nystartade forskningsgruppen Jönköping AI Lab vid högskolan, har varit med och utvecklat den första versionen av det nya språket, som fått samma namn som projektet. Han kommer att delta i den fortsatta utvecklingen av både språkstandarden och mjukvaror för att använda den

– Tanken är att kunna använda den data som byggnader genererar för att utveckla nya tjänster för hyresgäster och leverantörer till fastighetsbranschen. Med ett gemensamt språk lönar det sig att utveckla sådana tjänster. Det ger också möjlighet att koppla samman olika aktörer i staden. RealEstateCore bidrar på så sätt till den smarta staden, berättar Karl Hammar.

I många byggnader finns flera olika system för att styra klimat, belysning, åtkomstkontroll etc. De genererar stora mängder data som måste organiseras om de ska bidra till kostnadseffektiv och miljövänlig fastighetsförvaltning. RealEstateCore förenklar styrning, övervakning och kommunikation samt underlättar delningen av data så att fastigheter kan utnyttja befintlig styrutrustning för att optimera driften och på så sätt bli mer energieffektiva.

Bakom projektet står Vasakronan, Akademiska Hus, Klipsk och Willhem som tillsammans med RISE och Karl Hammar vill skapa en miljö för samarbete och kunskapsdelning mellan fastighetsägare och partners. RealEstateCore publiceras som öppen källkod och är fri och tillgänglig för alla, vilket i sin tur skapar en plattform som även möjliggör utveckling av nya tjänster i framtiden.

– Vi vill göra världens byggnader smarta och redo som nyttiga deltagare i utvecklingen av den smarta staden. Detta för att göra våra fastigheter bättre att vistas i, bättre att äga och förvalta och samtidigt också bättre för sin omgivning. RealEstateCore behövs för att möjliggöra vår vision om att få en smart stad, säger Erik Wallin, vd på Klipsk AB.

EEF anser att RealEstateCore är ett starkt bidrag till mer och enklare energieffektivisering – det är ett innovativt projekt som har gjort något som många har försökt göra tidigare, men inte lyckats med. Därför utser EEF projektet RealEstateCore till Årets Framtidsföretag 2018.

EEF är en branschorganisation för företag som erbjuder produkter eller tjänster inom energieffektivisering. Här kan du läsa EEFs nyhet om Årets Framtidsföretag 2018. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2018-12-07