Sara Kallin försvarade sin avhandling om mjukdelsvävnader

Sara Kallin, universitetsadjunkt på Hälsohögskolan, har försvarat sin licensiatavhandling om mjukdelsvävnader i Gjuterisalen på Tekniska Högskolan i Jönköping.

- Det var jätteroligt, säger Sara Kallin.

Sara Kallins forskning handlar om hur mjukdelsvävnader beter sig när de utsätts för belastning och vid uppkomsten av trycksår. Det är ett tvärdiciplinärt problem och hennes forskning tar med både tekniska och medicinska perspektiv, vilket är ovanligt och innebär många utmaningar.

- De metoder som jag har visat kan samla in mekaniska data och hälsodata relaterat till trycksår och tryckskador i djupare vävnader. Vi hoppas att det kan ge fler svar kring skademekanismerna, säger Sara Kallin.

Först i Sverige

Sara Kallin är den första ortopedingenjören i Sverige som är doktorand inom teknik. Även samarbetet mellan Tekniska Högskolan och Hälsohögskolan samt medverkande företag inom ortopedteknik är det första av sitt slag i Sverige. Forskningen är en del av projektet PEOPLE, som ligger under projektet SPARK. Sara Kallins licensiatavhandling heter: "Deformation of Human Soft Tissues - Experimental and Numerical Aspects". Opponent på plats under licensseminariet var Docent Dan Karlsson, Hotswap och avhandlingen godkändes av Docent Ilia Belov, Tekniska Högskolan i Jönköping.

"Rörd"

Det var ett 60-tal personer i Gjuterisalen, som med andra ord var välfylld. Där fanns bland annat representanter från de olika företagen i projektet inom industrin och klinisk verksamhet. Även flera kollegor till Sara Kallin från Tekniska Högskolan och Hälsohögskolan samt studenter från flera kandidatprogram var på plats.

- Jag är rörd över att så många har kommit hit så det är bra att jag har min pappas näsduk med mig, säger Sara Kallin.

Det engelska ordet för näsduk ("tissue") betyder ju även mjukdelsvävnad.

"Jätteroligt"

Sara Kallin tycker det har varit jätteroligt att både jobba med och att få presentera avhandlingen.

- Det har varit svårt förstås, men det kändes väldigt bra under seminariet och den efterföljande diskussionen, säger Sara Kallin.

Läs Sara Kallins licensiatavhandling här

För mer information, kontakta Sara Kallin: sara.kallin@ju.se, 036-10 12 74.

2019-09-20