Biljana Ouda i senaste numret av Diabetesvård

Biljana Ouda, forskare vid Hälsohögskolan, medverkar tillsammans med Sofia Alavi i det senaste numret av tidningen Diabetesvård, en rikstäckande tidning som går ut till personer som arbetar kliniskt aktivt med diabetesvård. Artikeln handlar om Biljana Ouda och Sofia Alavis studie ”Gruppundervisning ur ett distriktsköterskeperspektiv”.

Biljana Ouda

Studiens syfte var att beskriva distriktsköterskornas aspekter av att bedriva gruppundervisning för patienter med diabetes typ 2 inom primärvården. Resultatet av studien visar att distriktsköterskornas kompetens och engagemang var två aspekter som påverkade arbetet med gruppundervisning. De flesta saknade också pedagogisk utbildning, vilket ansågs vara en förutsättning för att kunna bedriva patientundervisning för gruppen.

Organisationens förutsättningar var också en betydelsefull aspekt, att ha engagerade chefer, tillräckligt med resurser, samt att samarbeta med andra professioner var några av faktorerna som hade betydelse i arbetet med gruppundervisning.

- Att få sitt arbete publicerat i tidningen Diabetesvård är en bekräftelse på att det vi har jobbat med är viktigt, samtidigt som studiens resultat kommer nära både vårdgivare och beslutsfattare inom vården. Mina planer är att fortsätta med forskning inom det här området som jag brinner för, då det finns mycket att utveckla i vården kring patienter med diabetes, berättar Biljana Ouda.

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Diabetesvård 3-4 2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och sträcker sig mellan sidorna 8–20. 

2019-11-13