Frida Lygnegård i finalen av Forskar Grand Prix 2019

Att sammanfatta en doktorsavhandling på fyra minuter är inte en enkel uppgift, att dessutom göra det på ett lättillgängligt och inspirerande sätt är ännu svårare. Det är något som Frida Lygnegård, Hälsohögskolan, Jönköping University, gör med bravur. Något som hon fick visa upp då hon var en av åtta som gjorde upp i finalen av den prestigefyllda presentationstävlingen Forskar Grand Prix 2019.

Frida Lygnegård efter finalen i Forskar Grand Prix 2019.

Frida Lygnegårds presentation går under namnet ”Vad påverkar barns delaktighet?” och hennes forskning handlar om vad som påverkar ungdomars känsla av delaktighet. I sin presentation under Forskar Grand Prix valde Frida att exemplifiera sin forskning genom att beskriva en fiktiv tjej som heter Lovisa. På ett pedagogiskt sätt kunde hon då förklara hur ungdomar som följer grund- och grundsärskolans läroplan skattar sin delaktighet i aktiviteter, samt vad som påverkar deras upplevelse av delaktighet.

- Även om Lovisa befinner sig på sin mattelektion rent fysiskt så kan vi inte räkna med att hon känner sig delaktig i den, om vi inte frågar henne om hur hon själv upplever det, förklarade Frida Lygnegård i sin presentation.

Frida kvalificerade sig genom N.Ö.R.D (Nationell Öppen Rikstäckande Deltävling) och har inför finalen fått coachning för att spetsa sin presentation.

Frida Lygnegård tillsammans med Måns Nilsson, konferencier får kommentarer och poäng av juryn efter sin presentation.

Alla finalister tillsammans på scenen efter Forskar Grand Prix 2019.

Under finalen bedömdes de tävlande dels av en jury på plats på Nalen, dels av publiken i lokalen, men det fanns också möjlighet för de som följde livesändningen online att påverka tävlingen genom att rösta. 

- Att presentera sin forskning på fyra minuter är verkligen en utmaning. Det är en ära ha varit med i finalen och att få stå på en sån här stor scen och presentera sin forskning! Jag ser det också som en fin möjlighet att lyfta alla ungdomar som tagit sig tid att svara på alla frågor i projektet, men också att visa finansiärer och allmänheten hur forskningsmedlen jag fått har använts, berättar Frida Lygnegård stolt.

Keivan Javanshiri från Lunds universitet vann Forskar Grand Prix 2019.

Det går nu att titta på hela finalen av Forskar Grand Prix på Vetenskap & Allmänhets youtubekanal, klippet hittar du via den här länken eller nedan.

2019-12-02