Träning gör dig smart – ny studie av Peter Blomstrand

Löpande man
Porträttfoto av Peter Blomstrand

Peter Blomstrand, foto: Johan W Avby, Region Jönköpings län

Nyligen publicerade Peter Blomstrand, adjungerad forskare till Hälsohögskolan vid Jönköping University, studien “Effects of a single exercise workout on memory and learning functions in young adults—A systematic review” i den vetenskapliga tidskriften Translational Sports Medicine. Artikeln har fått internationellt medialt genomslag och uppmärksammats av flera stora tidningar.

Peter Blomstrand arbetar som chefläkare på Länssjukhuset Ryhov och är adjungerad forskare i Klinisk fysiologi vid Hälsohögskolan, Jönköping University, har tillsammans med Jan Engvall, professor vid Linköpings universitet sammanställt forskning om träning.

- Jag var lite nyfiken på om träning kan användas i pedagogiskt syfte för att förbättra lärandet. Jag började läsa på och fann många artiklar om regelbunden träning och kognitiv funktion, vidare många studier som rörde barn och äldre. Däremot fanns en kunskapslucka beträffande unga vuxna och effekterna av ett enskilt träningspass, säger Peter Blomstrand.

Glad person i keps med händerna uppsträckta i en segergest

Peter Blomstrand lever som han lär, här har han precis gått i mål efter ett Fjällmaraton i Åre.

Därför genomförde han och Jan Engvall en systematisk review och metaanalys över kliniska prövningar som jämfört effekten av vila, respektive ett träningspass och dess effekter på kognitiv funktion, lärande och minnesfunktioner.

- Jag tror att det som gör studien unik är att vi kom med ett enkelt budskap och resultat just i rätt tid. Många är trötta av covidpandemin och det finns ett sug efter något positivt som kan göra tillvaron ljusare. Vi publicerade artikeln i en tidning som ges ut av ett Londonbaserat förlag där just nu media följer Boris Johnson försök att börja träna och gå ner i vikt, berättar Peter Blomstrand.

Han tror att det kan vara en av anledningarna till att förlaget arbetat extra mycket för att sprida studien, vilket i sin tur kan ha bidragit till all medial uppmärksamhet.

- Jag har kanske lyckats sätta enkla ord på komplicerade förlopp och lyckats sälja in ett budskap. De ord jag valde att använda när jag svarade journalisten som gjorde ursprungsartikeln var till exempel: Träning gör dig smart och förbättrar lärandeförmåga och minnet, eller träning gör dig glad och fokuserad, avslutar Peter Blomstrand.

Artikeln “Effects of a single exercise workout on memory and learning functions in young adults—A systematic review” finns att ta del av via den här länken Pdf, 1.5 MB, öppnas i nytt fönster..

Vill du veta mer?

Kontakta Peter Blomstrand via mejl: peter.blomstrand@rjl.se

2020-09-25