Första sommarskolan för forskning inom familjeföretagande

Historiens första sommarskola inom Family Business Research Methods, genomförd helt online, visade sig bli en milstolpe för forskningsvärlden inom familjeföretagande. Trettio doktorander från hela världen deltog i kursen som ägde rum 4 maj – 15 juni.

Jönköping International Business School (JIBS) och Centrum för familjeföretagande och ägande (CeFEO) vid Jönköpings University var värdar för IFERA Summer School, ett nytt initiativ med syfte att fördjupa doktoranders metodologiska färdigheter inom familjeföretagsforskning. Under kursen fick deltagarna värdefulla insikter om relevanta och utmanande forskningsmetoder av några av de främsta internationella forskarna på området.

- Interaktionen mellan forskare och studenter från hela världen var fantastisk. Det gav en unik och otrolig möjlighet att förstå forskningsprocessen bättre. För mig blev det ännu tydligare att jag vill bli akademiker, säger Juliana Binhote, doktorand vid University of Louisville, USA och en av deltagarna.

Tack vare ett nära samarbete mellan CeFEO och IFERA och styrkan i deras nätverk deltog hela 46 forskare inom familjeföretagande i sommarskolan. Varje doktorand hade sin egen handledare som kunde ge värdefulla råd kring avhandlingar, akademisk karriär och andra tips och tricks.

- Programmet var fantastiskt. Allt var utmärkt organiserat, instruktionerna var lätta att följa och handledarna gav många värdefulla insikter, säger Catherine Duggan, doktorand vid Cork University Business School.

Shark Tank

Sommarskolans 15 sessioner avslutades med en rolig och utmanande aktivitet, en "Shark Tank", där doktoranderna fick pitcha sina forskningsidéer inför en jury bestående av några av områdets mest prominenta forskare, såsom Professor Howard Aldrich, Professor Kimberly Eddleston och Professor Shaker Zahra, som fick titeln Hedersdoktor av JU 2004.

- Sharktank var ett perfekt sätt att vässa fokus och samtidigt få expertfeedback. IFERA Summer School 2021 är verkligen höjdpunkten i min doktorandutbildning, säger Catherine Duggan.

Massimo Baù, centerledare för CeFEO och kursexaminator för kursen sammanfattar den som en verklig succé.

- Sedan jag var doktorand har jag drömt om en sommarskola för forskare inom familjeföretagande. Som centerledare för CeFEO såg jag en unik möjlighet att gå samman med IFERA och förverkliga denna dröm! Vi har kunnat dra nytta, både praktiskt och akademiskt, av att CeFEO bildar en stor fakultetsgrupp. Responsen har varit över förväntan, både från doktorander och forskare. Vi är verkligen glada över att kunna bidra till att forma framtidens familjeföretagsforskning, säger han.

Ny sommarskola nästa år

Den första upplagan av sommarskolan är över, men CeFEO har redan kommit överens med IFERA om att fortsätta partnerskapet, och har påbörjat utformningen av nästa kurs som kommer att genomföras under maj och juni 2022.

IFERA Summer School_SV

Deltagarna i IFERA Summer School 2021 tillsammans med juryn för semi-finalen av Shark Tank

IFERA

The International Family Enterprise Research Academy (IFERA) är en icke-vinstdrivande organisation, grundad 2001. IFERA är idag världens största internationella nätverk av akademiker, forskare och andra nyckelintressenter inom familjeföretag.

2021-06-18