Drönare lyser upp vägar för cyklister

Drönare över cyklist.

Jönköping University deltar i forskningsprojektet Skara Skyddsängel som handlar om att drönare lyser upp obelysta vägar för cyklister.

Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) deltar i forskningsprojektet Skara Skyddsängel, där drönare lyser upp mindre, obelysta vägar för cyklister.

– Syftet med projektet är att utveckla en innovativ och kostnadseffektiv lösning för att öka säkerheten och bekvämligheten för cyklister under den mörka årstiden så att de kan fortsätta cykla även då, säger Bruce Ferwerda, docent i informationsteknik på JTH.

Försämrad trafiksäkerhet samt en känsla av osäkerhet och ensamhet gör att många ställer undan cykeln vintertid. Det vill Skara skyddsängel råda bot på genom ett on demand-system där drönare lyser upp vägen framför cyklisten. Att ge folk möjlighet att cykla året om främjar såväl folkhälsan som miljön och flertalet cyklister har intervjuats i projektet.

"Fullt genomförbart"

– Det här är en kostnadseffektiv lösning på hur områden utan vägbelysning kan kompletteras med hjälp av automatisering och digitalisering. Vi är inte klara än, men vår vision är fullt genomförbar och vi hoppas få fortsätta utveckla det här konceptet ytterligare, säger Bruce Ferwerda.

Skara Skyddsängel koordineras av Sveriges forskningsinstitut RISE och genomförs i samarbete med Högskolan i Skövde, Jönköping University och Skara kommun. Högskolan i Skövde leder arbetet med användarstudier och projektet finansieras av Vinnova.

Läs mer om och se film från Skara Skyddsängel här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2023-03-31