Mediebilden av cannabis i ny podd

Varannan fredag under våren så kommer Jönköping Universitys podcast, Vertikala samtal, släppa nya avsnitt. I första avsnittet så samtalar Ernesto Abalo, docent i medie- och kommunikationsvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University, med Johan Wicklén, journalist på SVT. Samtalet handlar främst om den svenska mediebilden av narkotika med fokus på cannabis. Man pratar även om den svenska narkotikapolitiken och sätter in den i en internationell jämförelse.

Ernesto Abalao har skrivit flera forskningsartiklar om mediebilden av cannabis, bl.a Rifts in the hegemony: Swedish news journalism on cannabis legalization publicerad i Journalism Studies och Between facts and ambiguity: Discourses on medical cannabis in Swedish newspapers publicerad i Nordic Studies on Alcohol and Drugs.

Läs mer om Ernestos forskning på: https://ju.se/personinfo.html?id=2843

Johan Wicklén är journalist och prisbelönt reporter på Sveriges Television, för vars räkning han länge har bevakat narkotikafrågan. Han släppte 2022 boken Vi ger oss aldrig: så gick det till när Sverige förlorade kriget mot knarket.

Programledare är Daniel Ekman, kommunikatör på Jönköping University. Musiken i introt kommer från bensounds.com och heter Perception.

Samtalet är inspelat via Teams, vilket påverkar ljudkvalitén något.

Avsnittet går att lyssna på nedan, eller där poddar finns (sök på Vertikala samtal).

Ny avsnitt kommer att släppas varannan fredag under vintern/våren och de kommande fyra avsnitten är inspelade live under Forskningsveckan, som ägde rum på Jönköping University i höstas. Podcasten finns bland annat på Spotify och iTunes (sök på Vertikala samtal)

Kommande avsnitt

9 februari - Stressa mindre, yoga mer

23 februari - AI - för och emot mänskligheten"

8 mars - Dottereffekten gör företag mer jämställda"

22 mars - "Den ensamme galningen"

2024-01-26