Topp tre i världen i över tjugo år

Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University har i tjugo år rankats bland de tre främst i världen när det gäller forskning om familjeföretagande och ägande. Forskningen i ämnet bedrivs idag främst vid Centre for Family Entrepreneurship and Ownership (CeFEO) som grundades 2005.

I den senaste studien över familjeföretagsforskning, The evolution of the field of family business research over a decade (2012–2022) kommer CeFEO på tredje plats i världen, efter Lancaster University och WHU Otto Beisheim School of Management. På listan över de 50 främsta forskarna inom ämnet är sju knutna till CeFEO. Studien är baserad på samtliga publikationer i de tre databaserna Business Source Premier, Web of Science och Scopus.

- Vi är mycket glada över att vara bland de absolut främsta i världen när det gäller forskning om familjeföretagande och ägande. JIBS och CeFEO har konsekvent genom åren identifierats som en av de ledande forskningsmiljöerna inte bara i Europa, utan i världen, säger Massimo Bau, biträdande professor och centerledare CeFEO.

"Akademisk excellens och praktisk relevans"

Sedan sitt grundande följer CeFEO idén att kombinera "akademisk excellens och praktisk relevans". Denna mission innebär att kombinera rigorös akademisk forskning i den internationella forskningsfronten med skapandet och spridningen av kunskap som är praktiskt relevant för företag, organisationer och enskilda intressenter med intresse för frågor om ägarskap och familjeföretag.

Även om man har ett specifikt fokus på ägarskap och frågor kring familjeföretag, bedriver forskare knutna till CeFEO även omfattande och betydelsefull forskning om ämnen som strategi, organisation, redovisning, entreprenörskap, innovation och internationalisering, vilket bidrar till fokusen vid Jönköping University och JIBS.

CeFEO har över 60 forskare och ytterligare 30 associerade, samt ett stort antal gästforskare.

Läs mer om CeFEO:s rankingar här.

Fakta

CeFEO grundades 2005, baserat på ett forskningsprogram som initierades redan 1995, av professor Leif Melin. Mellan 2012 och 2020 leddes centret av professor Mattias Nordqvist. Från 2020 leds centret av biträdande professor Massimo Baù.

2024-02-23