AI-konferens på JTH.

SCAI-konferensen på JTH lockade ett 70-tal AI-forskare från framför allt Skandinavien.

Spetsforskning inom AI presenterades på internationell konferens

Ett 70-tal forskare och representanter från näringslivet deltog i konferensen Scandinavian Conference on Artificial Intelligence (SCAI) på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) den 10-11 juni. Årets tema var”AI för ett bättre samhälle”.

AI-konferens på JTH.

Tosin Adewumi, postdoktor i maskininlärning på Luleå Universitet, var en de många deltagarna som presenterade sin AI-forskning på SCAI-konferensen på JTH. "Det är inspirerande att höra vilka AI-frågor de andra forskarna på konferensen jobbar med och vilka resultat de har uppnått," säger han.

SCAI-konferensen hålls årligen och är till för att dela nya forskningsresultat, underlätta spridning av spetsforskning, samt utveckla och främja samarbeten inom AI mellan akademi och industri. Patrik Jägenstedt, Director Advanced Development på Robotics & AI Lab på Husqvarna Group, var en av de fyra huvudtalarna. Han berättade att Husqvarna använder AI-teknik för att förbättra sina produkter så att exempelvis deras robotgräsklippare kan läsa av hinder och underlag eller om klippknivarna är i obalans. Han vill att deras robotgräsklippare ska bli så smarta att de kan sköta gräsmattan som en trädgårdsmästare och informera om var den behöver vattnats och gödas med mera.

AI-konferens på JTH.

Många var de som ville prata med Patrik Jägenstedt, innovations director på Husqvarna, på SCAI-konferensen.

"Jättevärdefullt för oss"

- Det som är bra på den här konferensen är alla samtal och diskussioner. Många kom fram och pratade med mig efter min presentation vilket ger ett utbyte kring hur man kan jobba med sensorer, mätning och effektivitet med mera på olika sätt, vilket är jättevärdefullt för oss, säger Patrik Jägenstedt.

Han framhåller att Husqvarna har ett bra och produktnära samarbete med JTH om AI, bland annat genom JTH:s forskningsprojekt AFAIR (länk!) om hur man kan integrera data-driven AI i praktiken på ett hållbart och konkurrenskraftigt sätt.

- Jag tror att AI med tiden kommer att användas i princip överallt på Husqvarna och genom vår samverkan med JTH får vi tillgång till dels AI-forskning i framkant, dels studenter som kan göra sina examensarbeten hos oss och som vi sedan kan anställa, säger han.

"Enda möjliga vägen framåt"

En annan av huvudtalarna var Virginia Dignum, professor i Responsible Artificial Intelligence och direktör för AI Policy Lab på Umeå universitet. Hon har en diger meritlista och är medlem i både FN:s rådgivande organ för AI, Global Partnership on AI (GPAI), UNESCOs expertgrupp för implementering av AI-rekommendationer och OECD:s expertgrupp för AI. Hon är även grundare av den holländska AI-alliansen ALLAI och medordförande för WEF:s Global Future Council on AI.

Hon pratade om behovet av ett ansvarsfullt förhållningssätt till AI som den enda möjliga vägen framåt.

- Faktum är att vi kommer att börja bygga AI med säkerhetsbälte för allmänhetens säkerhet och för att öka deras förtroende för tekniken. Vi behöver vara så säkra som möjligt när vi använder AI-teknik så att den inte skadar oss på ett eller annat sätt, säger Virginia Dignum.

Hon tror inte att allmänheten kommer att märka något på en gång, men att de kommer att undra varför den extra säkerheten om AI inte har funnits tidigare när det jobbet är klart.

- Vi behöver det här. Det är som med bilar. När jag var liten fanns det inga säkerhetsbälten i bilar, men idag skulle vi inte kunna tänka oss att sätta oss i en bil utan säkerhetsbälten, säger Virginia Dignum.

AI-konferens på JTH.

Virginia Dignum, Professor i Responsible Artificial Intelligence på Umeå Universitet var en av huvudtalarna på SCAI-konferensen och pratade om vikten av ett ansvarsfullt förhållningssätt till AI.

"Passar inte AI:s förståelse för världen"

Hon visade exempel på att ChatGPT inte ville dra skämt om kvinnor eller överviktiga, men däremot långa personer. När hon sökte efter doktorer fick hon enbart upp bilder av män, medan det bara visades bilder på kvinnor när hon frågade efter sjuksköterskor. Ett annat exempel är att hon inte lyckades få fram en bild på en mörkhyad läkare som behandlade ett ljushyat barn, utan enbart mörkhyade barn.

- Den bilden passar inte AI:s förståelse för världen. Systemet har inte tillräckligt med data för att generera saker som går utanför det den har tränats till att göra, säger Virginia Dignum.

Hon tycker det är jättebra att forskare och företagsrepresentanter med olika bakgrund samlas regelbundet på den här typen av konferenser.

- Det är första gången jag är i Jönköping och jag gillar det. Det är väldigt vackert här, säger hon.

Internationellt ledande AI-forskare

Einav Peretz Andersson, programansvarig för masterutbildningen AI Engineering på JTH och generalordförande för konferensen, tycker att det var två väldigt intressanta dagar på JTH med både internationellt ledande och unga, talangfulla AI-forskare.

- Det har säkert lockat deltagare som kanske inte hade kommit hit annars, vilket sätter JTH och JU på kartan. Konferensen har även varit en mötesplats där forskare och företag har interagerat och diskuterat framtida projekt, vilket alltid är positivt, säger Einav Peretz Andersson.

Hon tycker att de alla fyra huvudtalarna var fantastiska och att de under konferensen har lyft stora AI-frågor rörande AI ACT etik och moral, djup maskininlärning (deep learning), AI-algoritmer och ett ansvarsfullt användande av AI.

Läs mer om SCAI här Öppnas i nytt fönster.

Läs mer om AI ACT här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

AI-konferens på JTH.

Einav Peretz Andersson, programansvarig för AI Engineering på JTH och generalordförande för årets SCAI-konferens, i samtal med professor Andreas Stephan, Linnéuniversitetet.

2024-06-13