Konferens på JTH.

Garrit Schaap och Maria Hedblom (till vänster) var lokala samordnare av ICCC-konferensen på JTH och Kazjon Grace från The University of Sydney hade rollen som generalordförande. "Det är det lokala teamet som gör det stora jobbet på konferensen, de gör nästan allt", säger Kazjon Grace.

AI-kreativitet i fokus på storkonferens

AI-kreativitet var i fokus på the 15th International Conference on Computational Creativity (ICCC -24) som hölls på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) 17-21 juni. Det var första gången konferensen, som lockade cirka 100 deltagare, anordnades i Sverige.

- Det var ett fantastiskt event med massor av konst, musik och spännande samtal, säger Maria Hedblom, universitetslektor i datavetenskap på JTH, som var lokal ordförande för ICCC -24.

Konferens på JTH

Cirka 100 personer deltog i konferensen och bland dem fanns långväga deltagare från länder som Australien, Japan och USA.

ICCC-konferensen fokuserar helt på AI-kreativitet och samlar forskare som är intresserade av att utforska teknologins ständigt ökande kapacitet inom kreativa områden som skrivande, bildkonst och musik.

- Vår konferens är med och lägger grunden till den forskning som bedrivs på området och har på så vis otroligt stor påverkan på allmänheten. Det blir ju lätt att man fastnar inom ämnen som generativ AI, och där finns många etiska och sociala konsekvenser som deltagarna på vår konferens arbetar med. Till exempel tog vi upp problematiken med att genererade bilder kan vara både antisemitiska och sexistiska. Samtidigt har vi forskare som är intresserade av hur kreativ AI kan användas till undervisning och även terapi, säger Maria Hedblom, som arrangerade konferensen tillsammans med Garrit Schaap, universitetsadjunkt på JTH.

Kan en dator vara kreativ?

Konferensen hölls för 15:e gången och samlade forskare från lärosäten, forskningsinstitut och storföretag som Google och IBM. Deltagarna kom från världens alla hörn och de mest långväga gästerna kom från länder som Australien, USA, Kanada, Mexico och Japan.

- Frågan vi har ställt oss i vårt nätverk i nästan två decennier nu är huruvida en dator kan vara kreativ eller inte. Det är en frågeställning och en problematik som berör både datavetenskap, AI och teoretisk design av algoritmer, men också filosofi, psykologi och sociologi. Alla dessa områden fick plats under konferensen i olika forum och presentationer, säger Maria Hedblom.

"Ville erbjuda dem något extra"

Hon och Garrit Schaap fick många positiva kommentarer om eventet och pratade med deltagare om både utbytesprogram och forskningssamarbeten. De tror att värdskapet av konferensen kan ge ringar på vattnet för både JTH, JU och Jönköping. ICCC-24 pågick till och med midsommarafton och deltagarna tipsades om midsommarfirandet i Jönköpings stadspark.

- Många utomlands ser midsommar som en lite trolsk och mytisk folkfest. När konferensen lades under midsommarveckan och flera av deltagarna reste långt för att komma hit ville vi erbjuda dem något extra genom att visa upp vårt midsommarfirande, säger Garrit Schaap.

"Bankat på den här dörren länge nu"

Kazjon Grace från The University of Sydney var generalordförande för ICCC-konferensen. Han betonar att de inom ACC (Association for Computational Creativity)-nätverket utforskar kreativ AI för att bättre förstå den mänskliga kreativiteten och för att få maskiner att jobba med människor i det kreativa skapandet.

- Vi har bankat på den här dörren länge nu och med den explosionsartade utvecklingen som skett med bland annat ChatGPT, Midjourney och andra text- och bildgenererande AI-tjänster känns det som att AI-kreativitet till slut är här, säger Kazjon Grace.

"AI-bubblan kommer att spricka lite"

Han misstänker dock att den rådande AI-hypebubblan kommer att spricka lite framöver.

- AI kommer alltid att vara "the next thing", men så fort något är uppfunnet så är det inte AI längre utan bara algoritmer. Dit har vi kommit med text- och bildgenererade tjänster nu, säger han.

Han tyckte att Jönköping var en underbar stad och framhöll särskilt närheten till sjöarna. Han gillade vad han såg av JTH och JU och berömde Maria Hedblom och Garrit Schaap för att ha satt ihop ett väldigt bra program. En punkt som intresserade honom särskilt var hur man får generativ AI att skapa ett mer mångsidigt innehåll för att nå ut till och inspirera fler användare.

Konferens på JTH.

- Det har varit underbart att vara här. Jag har träffat många trevliga människor och jag uppskattar att det är ett globalt deltagande med en bra mix av olika bakgrunder och erfarenheter, Det var första gången han var i Jönköping och han stannade hela veckan

Rätt prioritet?

Konstnären Feileacan Kirkbride McCormick, som tillsammans med Sofia Crespo utgör konstnärsduon Entangled Others, var en av huvudtalarna under ICCC-konferensen. Deras arbete fokuserar på ekologi, artificiella livsformer och generativ konst med tonvikt på att ge de nya formerna närvaro och liv i det digitala rummet. Han ifrågasatte om vi prioriterar rätt när AI-tekniken används för att uppnå snabbare och effektivare resultat för i huvudsak i-länder i stället för att överbrygga större problem och bygga nätverk i hela världen. För honom var det en "no brainer" att komma till ICCC-konferensen när han blev tillfrågad.

- Kreativt tänkande är inte begränsat till konstnärskap och det kände som att jag passade in här väldigt bra bland alla forskare och ingenjörer. Jag har träffat många trevliga människor under veckan och jag uppskattar att det är ett globalt deltagande på konferensen med en mix av olika bakgrunder och erfarenheter, säger Feileacan Kirkbride McCormick.

"Brett och öppet nätverk"

Lin De Huybrecht, doktorand på Vrije University i Belgien, Surabhi Nath doktorand på Max Planck Institute for Biological Cybernetics i Tyskland och Juliana Shihadeh, doktorand på Santa Clara University i USA trivdes på ICCC-konferensen på JTH.

- Jag kom hit för att få lite feedback på min forskning om Creative Natural Language Generation och bygga på mitt kontaktnät på området. Det har varit toppen här, ACC är ett brett och öppet nätverk och jag har fått både nya vänner och kontakter. Det har varit intressanta forskningssamtal och bra sociala aktiviteter på kvällarna, vilket gör att man lär känna varandra bättre. Jag kommer gärna till den här konferensen fler gånger, säger Lin De Huybrecht.

Läs mer om ICCC -24 här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konferens på JTH.

Lin De Huybrecht från Vrije University i Belgien och Surabhi Nath från Max Planck Institute for Biological Cybernetics i Tyskland och Juliana Shihadeh, Santa Clara University i USA fick nya vänner och ett större kontaktnät på konferensen på JTH.

2024-06-25