JIBS-forskare prisade på jättekonferens

När världens största och främsta konferens inom Management nyligen ägde rum i Chicago prisades flera forskare från Jönköping International Business School vid Jönköping University. Mohamed Genedy, Karin Hellerstedt och Lucia Naldi vann pris för ”Best Family Business Paper” och Per Davidsson fick utmärkelsen ”Dedication to Entrepreneurship Award”.

Mohamed Genedy

Artikeln Next-Generation Involvement in the Family Business: The Role of Birth Order av Mohamed Genedy, doktorand, Karin Hellerstedt, professor, och Lucia Naldi, professor, handlar om barn till företagare och hur villiga eller ovilliga de är när det gäller att jobba i och ta över familjeföretaget.

Tidigare undersökningar visar att en allt mindre andel av barn till familjeföretagare vill göra karriär inom familjeföretaget, vilket är oroande för företagets och familjens framtid. Studien undersöker hur födelseordning påverkar dessa barns karriärval. Resultaten visar att senare födda syskon är mer benägna att börja arbeta i familjeföretaget, men är också mer benägna att lämna det. Detta beror på deras begränsade arbetsmarknadsfärdigheter och förändringsbenägna mentalitet, medan äldre syskon har starkare ledaregenskaper.

- För mig personligen, som doktorand från JIBS handledd av Lucia och Karin, sammanfattar detta pris de enorma insatser vi som ett sammansvetsat forskningsteam har lagt ner i denna artikel. För att ge en bild av konkurrensen, så tävlade vår artikel mot nästan 1 000 accepterade artiklar vid denna den största akademiska konferensen för managementforskare, så våra chanser att vinna var ytterst små. Detta är definitivt en milstolpe i min akademiska karriär, säger Mohamed Genedy.

Innovativa och betydelsefulla bidrag till entreprenörskapsforskningen

Per Davidsson

Professor Per Davidsson fick motta utmärkelsen ”Dedication to Entrepreneurship Award” för sina, enligt motiveringen, innovativa och inflytelserika bidrag till entreprenörskapsforskningen. The Dedication to Entrepreneurship Award är en av deras två ”service awards”. Den andra är ”mentor award” som Per Davidsson mottog 2013. Det är en utmärkelse för insatser under hela ens karriär.

- Eftersom endast ett pris per år delas ut är det ganska prestigefyllt och hedrande, förstås. Jag är stolt över att jag haft en betydande roll i utvecklingen av Jönköping International Business School och förstås inflytandet jag haft över entreprenörskapsforskningen både i Sverige och i Australien. Jag är stolt över bredden i mina bidrag – teoretiska, empiriska, metodologiska och pedagogiska, samt forskningsledning, redaktörskap och inflytande på entreprenörskapets praktik på företags- och policynivå. Det känns bra, säger Per Davidsson.

Fakta

Academy of Management har omkring 20 000 medlemmar och är den viktigaste professionella medlemsorganisationen för akademiker inom företagsekonomi och organisationslära. The Entrepreneurship Division (ENTs) är med 3 800 medlemmar en av de största divisionerna inom organisationen. Årets konferens ägde rum i Chicago i augusti och samlade över 10 000 forskare från hela världen.

2024-08-27