Kan polisen skapa trygghet på och via Instagram?

Foto: Trygve Finkelsen

Polisen använder ofta sociala medier för att sprida information men kommunicerar sällan med sina följare. Allmänheten har ofta också svårt att förstå syftet med polisens närvaro online. Samtidigt framhålls möjligheterna med ökad synlighet och pedagogiska inlägg, som kan stärka tilliten till polisen. Det visar forskning vid Jönköping University (JU).

Polisens användning av sociala medier är ett relativt nytt område, där plattformar som Instagram blivit en viktig del av arbetet för att nå ut till medborgarna. Jens Alvén Sjöberg är doktorand vid Högskolan för lärande och kommunikation vid JU och forskar om hur polisen använder sociala medier för att skapa trygghet. Forskningen belyser både polisens strategier och allmänhetens uppfattningar, och visar på utmaningar som otydliga syften, begränsad dialog och kritik från allmänheten. Otydliga strategier och brist på riktlinjer har gjort det svårt för allmänheten att förstå syftet med polisens närvaro online.

- Det finns fortfarande många otydligheter kring varför polisen är så aktiva på sociala medier. Samtidigt kan den digitala närvaron bidra till ökad trygghet och förtroende när det används på rätt sätt, säger Jens Alvén Sjöberg.

Utmaningar och kritik

En av de största utmaningarna är den spretiga uppfattningen hos allmänheten. Många uppskattar informationen som polisen delar, medan andra anser att sociala medier inte är en resurs som polisen borde prioritera. Begränsade resurser och tidskrävande moderering gör också att polisen sällan öppnar upp för dialog i sina inlägg, vilket ibland skapar en känsla av distans mellan myndigheten och medborgarna.

- Det roligaste har varit att få se hur poliser själva tänker om att kommunicera med allmänheten. Då sociala medier kan underlätta deras arbete i att skapa synlighet och tillit, säger Jens.

Framtiden för polisens sociala medier

Trots utmaningarna finns det enligt Jens stora möjligheter för polisen att förbättra sin närvaro på sociala medier. I sin forskning betonar han vikten av tydliga strategier och stöd för att stödja polisens uppdrag att skapa trygghet i samhället. Genom att bygga vidare på framgångsrika exempel och undvika tidigare misstag kan polisen stärka sin närvaro online och skapa trygghet i samhället på ett mer effektivt sätt.

- Det finns fortfarande många otydligheter kring varför polisen är så aktiva på sociala medier. Men när myndigheten använder sociala medier med ett lärande syfte, som exempelvis trafikinformation eller drogprevention, kan det bidra till att förändra attityder och på sikt också bidra till ökad trygghet, säger Jens.

Fakta

Forskningen består hittills av två olika studier och är en del av en kommande doktorsavhandling. Den första studien bygger på intervjuer med polisanställda i polisregion Syd. Den andra studien bygger på intervjuer med allmänheten i Malmö. En tredje studie som analyserar vad Malmöpolisen lägger ut på Instagram är på gång.

Länk till studierna:

https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/jcom-03-2023-0033/full/html

https://sciendo.com/article/10.2478/nor-2023-0003

Kontakt

press@ju.se

073- 910 17 53 (JU:s presstjänst)

2025-02-10