Forskningsprojekt för att stärka äldres digitala trygghet

Digitala medier och tjänster på internet är numera vardag i svenskarnas liv. Dock är det många äldre som upplever sin användning av digitala medier som osäker och otrygg. Ungefär 60 procent av ålderspensionärerna (65 + år) uppger att de hämmas i sin internetanvändning på grund av rädsla och negativa känslor. Ett nytt forskningsprojekt ska förbättra upplevelserna för de äldre online.

En äldre kvinna sitter vid datorn och pratar i mobiltelefon.

Foto: Centre for Ageing Better på Unsplash

Forskningsprojektet ”Seniorsurfarna – projekt för en tryggare digital vardag” har beviljats 4,3 miljoner kronor av Familjen Kamprads stiftelse. Projektet, som ska pågå i tre år, ska analysera äldres trygghet och otrygghet online i syfte att skapa en tryggare digital vardag.

– Projektet är viktigt då den digitala tryggheten är relativt outforskad, speciellt i relation till äldre. Genom att få fram kunskap om detta kan vi skapa förutsättningar för en tryggare digital vardag, säger Ernesto Abalo, docent i medie- och kommunikationsvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation, vid Jönköping University.

Ernesto Abalo ingår i projektet tillsammans med Mia-Marie Hammarlin, Lunds universitet, Tobias Olsson vid Malmö universitet samt projektledaren Dino Viscovi, Linnéuniversitetet.

Sedan 2012, när smarttelefoner och surfplattor blev en naturlig del av vardagen i Sverige, har digitala enheter fått en allt mer central roll i våra liv. Detta inkluderar även en stor andel av befolkningen över 65 år. Numera hanteras räkningar, vårdkontakter och recept online, och vi förväntas använda digitala lösningar för att betala parkering, lämna in deklarationer, och köpa biljetter för resor. I korthet har både offentliga och privata tjänster övergått till att administreras via digitala kanaler och plattformar. För att digitaliseringen ska bli en positiv kraft för individen och bidra till en hållbar utveckling, är det avgörande att dessa tjänster inte bara är säkra utan också upplevs som tillförlitliga.

Trygghetsfrågor är viktiga för äldre

Ernesto Abalo

Ernesto Abalo, docent i medie- och kommunikationsvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation, vid Jönköping University.

Projektgruppen jobbar också med ett annat treårigt forskningsprojekt som avslutas i december, ”Digitalt som default? Äldre medborgare och välfärdens gränssnitt” där de undersöker hur äldre medborgare förstår, känner och agerar i mötet med exempelvis siter så som 1177.se, pensionsmyndigheten.se och kommunala webbplatser. Vissa resultat därifrån, bland annat intervjumaterial, kommer användas i det nya projektet.

– När vi intervjuade äldre om deras användning av digitala gränssnitt inom välfärden märkte vi att trygghetsfrågor i förhållande till deras användning av digitala medier var viktigt. Det var något som återkom i intervjuerna, säger Ernesto Abalo.

Tre delstudier

Ett väsentligt första steg för att främja en tryggare digital miljö för äldre är att undersöka rädslans olika aspekter, dess utbredning och omfattning. Detta vill de nå genom tre delstudier. Den första delstudien ägnas åt en förnyad analys av ett befintligt intervjumaterial från förra projektet, i nära samarbete med handledare från SeniorNet, som är en samarbetspartner i forskningsprojektet.

Den andra delstudien inkluderar intervjuer och receptionsstudier, det vill säga hur individer över 65 år reagerar och agerar, för att analysera och förstå de olika former av otrygghet som förekommer. Den sista delstudien innebär att ett representativt urval av Sveriges 65–90-åringar besvarar en enkät som skickas via posten, i syfte att kartlägga omfattningen och spridningen av digital otrygghet.

Projektet kommer även att initiera en forskningscirkel tillsammans med SeniorNet Växjö. Med hjälp av forskningscirkeln kommer man att sprida de nya kunskaperna till nyckelaktörer, både lokalt och nationellt.

För mer information om projektet, kontakta Ernesto Abalo.

SeniorNet Sweden är en riksomfattande förening för IT-intresserade seniorer som verkar för att inspirera seniorer att använda digital teknik och dra nytta av digitaliseringens stora möjligheter. Föreningen som är ideologiskt och partipolitiskt obunden, finns representerad över hela Sverige i ett 40-tal föreningar. SeniorNet har ca 7 000 medlemmar. Här hittar du SeniorNet Växjö.

2025-04-25