student
2018-12-01

2018-12-01

Hanna Kottorp, sjuksköterskeprogrammet, Bloemfontein, The University of the Free State, Sydafrika (in Swedish)

En av anledningar varför en norrlänning som jag valde att läsa i Jönköping var för att skolan profilerar sig som att det är rätt enkelt att göra en utbytestermin – vilket det också var! Jag ville helt enkelt ta chansen att se och uppleva en annan kultur, och gärna i ett land och kontinent jag inte varit i, samt att jag ville utveckla min engelska.

Kurserna jag läste var Psyciatry method and practica, vilket var en teoretisk kurs inom psykiatri samt praktik. Jag hade praktik två dagar i veckan mellan kl: 7-13 på tre olika psykiatriska instutitioner i Bloemfontein. Jag var på en statlig inrättning, en privar och ett dagcenter för utvecklingsstörda. Dessvärre upplevde jag att jag inte kunde jag bidra eller lära mig speciellt mycket på 2 av plasterna eftersom majoriteten av patienterna enbart kunde prata Afrikaans. Men det var en väldigt omvälvande och nyttig erfarenhet att få se de otroliga skillnaderna mellan de olika placeringarna och de fick mig att inse hur bra vården i Sverige faktiskt är.

Mottagandet har jag inga klagomål alls på. Mina lärare var fantastiska och ställde alltid upp för mig vilket var otroligt betydelsefullt. Dock så var det inte klart med våra bostäder när vi anlände så vi fick på skolans hotell den första natten eftersom vårt boende inte var ordnat. Jag bodde i en studentkorridor men 28 andra tjejer i ett delat rum. Jag hade önskat ett eget rum men det fanns uppenbarligen inte så det var bara att ”gilla läget” och det gick över förväntan. Dock var de flesta betydligt yngre än mig, skulle uppskatta att medelåldern var 18 år så jag var och kände mig betydligt äldre än dem och hade inte så mycket gemensamt med dem. Alla var dock otroligt trevliga.

Kostnadsnivån i landet är väldigt billig och jag kände verkligen att jag kunde leva och njuta för mina pengar. Allt är drygt 50% billigare i landet och boendet för 5 månader kostade drygt 6000:-, vilket gjorde att jag kunde lägga desto mer pengar på att resa och upptäcka landet vilket var otroligt värdefullt för mig.

Akademiskt har jag inte utvecklats speciellt mycket, men desto mer som person Vi fick lära oss att göra en psykiatrisk bedömning (vilket enbart läkare gör i Sverige) och det var väldigt lärorikt och intressant eftersom den psykiska ohälsan ser ut att öka, så det kändes som en aktuell kurs! Eftersom alla som jag umgicks med pratade engelska så blev det mitt första språk och det var en så go känsla när man kommit över den där första tröskeln och sedan märker man hur det bara flyter på. Eftersom den andra studenten jag reste med var betydligt äldre än vad jag är så hade vi knappt något gemensamt, vilket ledde till att jag var ensam och fick själv fara ut på äventyr och lära känna nya såg jag bara som en fördel. Jag fick helt enkelt anstränga mig mer för att skaffa nya kompisar eftersom jag inte hade någon att ”luta mig tillbaka på” vilket för mig var en fördel och även också utmaning.

Sydafrika är ett helt fantastiskt land med otroligt vänliga och hjälpsamma människor. Om du vill upptäcka ett land som har ALLT i upplevelseväg så tveka inte, ÅK! Det finns verkligen allt; natur, mat, vin, kultur, djur och äventyr utan dess like! Jag rekommenderar alla jag känner att åka dit, och ta alla nyheter därifrån med en nypa salt. Ja, det är ett av världens farligaste länder och det är fortfarande stora klyftor i samhället. Men hade jag lyssnat på allt alla sagt så hade jag aldrig lämnat Campus och rest så mycket som jag gjorde. Människorna är så otroligt trevliga och hjälpsamma och är man bara lite ”streetsmart” så klarar man sig bra. Under tiden jag var reste upplevde jag inga olyckor eller otrevligheter. Ta hjälp av locals och använd dig av diverse appar för att lära känna folk, var spontan och res så mycket du bara kan är mina bästa tips!

Mina höjdpunkter och det bästa med min utbytestermin är solklart alla resor jag hann göra under terminens gång. Eftersom jag enbart hade skola tisdagar – torsdagar hade jag långa helger vilket tillät mig att göra äventyr under helgerna och under loven hann jag åka på längre äventyr. Jag hann med de största städerna men rekommenderar framför allt Kapstaden (min nya favoritstad) och Durban och man vill njuta av ett mer tropiskt klimat samt passa på att lära sig surfa. Jag åkte även på en gruppresa i Zambia och Botswana som också var helt fantasiskt och avslutade en vecka med sol och bad på Zanzibar. Om jag ska nämna några höjdpunkter så blir det; gosa med lejon, dyka med vithajar, hoppa fallskärm och bungyjump, vinprovningar och hajka upp för Lions Head.

Tveka inte att höra av dig om du har frågor, funderingar eller tips om diverse! Förbered dig på din bästa termin och jag garanterar att Sydafrika inte kommer att göra dig besviken. // Hanna