Behar Rexhaj, Prosthetics & Orthetics programme, Minor Field Studies, Vietnam (In Swedish)


Hej! Jag heter Behar Rexhaj och tog nyligen min ortopedingenjörsexamen vid Jönköping University. Jag utförde min Minor Field Study i Danang, Vietnam, med min klasskamrat Theresia Danielsson.

Jag har alltid haft ett intresse för utvecklingsländer och globala frågor, därmed gav MFS en stor möjlighet för mig att kunna utvecklas och erhålla nya erfarenheter inom detta område. Det gav mig även möjligheten att kunna få se ett nytt land och uppleva deras kultur vilket har varit en mycket lärorik upplevelse. Vår programansvarig hade sedan innan etablerat ett gott samarbete med ett universitet i Danang vilket gjorde det smidigt för oss att utföra vår studie där.

Vår studie fokuserade på patienter med nedre extremitetsamputationer, där vi undersökte hur nöjda de var med deras utgivna protes och service. Vi undersökte även om det fanns några signifikanta skillnader mellan subgrupperna; kön, amputationsorsak, amputationsnivå samt bostadsområde. Detta tyckte vi var ett viktigt område att undersöka då Vietnam har en stor andel amputerade pga. Vietnamkriget och landets trafiksituation vilket ökat behovet av ortopedteknisk service.

The International Committee of the Red Cross tillhandahöll oss med patienter, där vi fick åka moped med varsin tolk till dessa patienters egna hem. Detta var en otrolig upplevelse då man fick se hela staden och även hur patienternas livssituation såg ut. Alla patienterna var mycket gästvänliga och hade otroliga historier om deras liv. Vi utförde en kvantitativ studie vilket innebar att det krävdes många patienter och en omfattande analys av datainsamlingen vilket i vissa perioder blev lite stressigt men som vi i dagsläget har dragit lärdom av. Då det var lite tidsbrist emellanåt och stressiga perioder beslutade vi oss för att besöka platser i närheten av Danang under vissa helger, man fick då samtidigt en paus och ny energi inför uppsatsen. Platser vi besökte var b.la. den kända skräddarstaden Hoi An och Marble Mountains.

Det måste tilläggas att våra handledare, tolkar och organisationen hjälpte oss väldigt mycket. De hittade ett billigt hotell där många andra studenter hade bott i förut som vi trivdes i oerhört. Vi träffade dem emellanåt där de visade oss vietnamesisk mat och sevärdheter. Vi blev även bjudna till deras hem under "Tet holiday" (vietnamesiskt nyår) där vi också fick uppleva den verkliga kulturen av Vietnam. Det är människor som vi fortfarande har kontakt med idag och blev mycket goda vänner med.

För er som funderar på att studera eller göra c-uppsatsen utomlands så råder jag er att göra det. Det är en fantastisk möjlighet att kunna utvecklas och uppleva en annan del av världen som ger ett minne för livet. För mig har denna upplevelse varit höjdpunkten i min studietid och jag är evigt tacksam som har fått möjligheten för detta. Jag har fått utveckla mina språkliga kunskaper men även min personliga kompetens. Det har givit mig ett större intresse av att jobba i utvecklingsländer och möjligtvis forska inom snar framtid.

Om ni har några frågor, så får ni gärna kontakta mig.

Mail: Behar-Rexhaj@hotmail.com

 

2019-01-01