Caroline Ståhl, Social Work Programme, Minor Field Studies, South Afrika (In Swedish)


Hej! Jag heter Caroline Ståhl och jag går 6:e terminen på socionomprogrammet på Hälsohögskolan i Jönköping. Jag valde att ansöka om MFS för att jag alltid har velat åka utomlands i samband med studier. Jag såg det som en chans att få åka utomlands i ett annat syfte än bara på semester. Jag hade nog aldrig fått möjligheten att åka till Sydafrika i två månader om det inte vore för MFS och jag ångrar det inte en sekund. Det är helt klart bland det bästa jag har gjort! Jag och mina två klasskompisar Emma och Emelie ansökte om MFS och åkte den 26:e mars i år och spenderade 8 veckor i Sydafrika för att skriva vår C-uppsats och det var en otrolig resa!

I Sydafrika besökte vi olika organisationer som jobbar med socialt arbete med barn som är utsatta på olika sätt. Vår uppsats handlar om barn med ett så kallat "okontrollerbart beteende" och hur socialarbetare i ormådet Heidedal i Bloemfontein, Sydafrika jobbar med detta problem. Vi ville se hur socialt arbete kan utföras i ett annat land. Det var väldigt intressant att besöka dessa organisationer och se hur alla där brann för sitt yrke och för att hjälpa barn som har det svårt. Det var väldigt inspirerande och den här resan har fått mig att känna ännu mer att jag verkligen har valt rätt yrke!

Jag har rest runt en hel del i mitt liv, väldigt mycket i Europa men även en hel del i Asien, Nordamerika och så vidare men Sydafrika är nog mitt favoritland hittills. Sydafrika har allt! Klimatet, folket, sevärdigheterna, fantastisk natur och det bästa av allt - det är väldigt billigt. Sedan är alla människor där väldigt öppna, trevliga, hjälpsamma och inbjudande. På alla organisationer vi besökte blev vi väldigt varmt välkomnade, även på de boendena vi bodde på.

Vi spenderade största delen av tiden i Bloemfontein där vi bodde på ett guesthouse som vi hade hittat när vi googlade boenden i Bloemfontein. Det hette "Kiepersool Guest House" och låg i Dan Pienaar i Bloemfontein. Boendet låg i ett väldigt säkert och bra område och de som bodde där var snälla och hjälpsamma. Mysigt ställe med stor trädgård och pool och vi hade nära till det mesta. Vi åkte även till Durban en helg, vilket jag rekommenderar alla att göra om man vill besöka en fin kuststad och där man kan njuta av sol och bad. Durban ligger på östkusten och vid Indiska oceanen och därför är det väldigt varmt och skönt vatten att bada i där. I Durban bodde vi på ett hotell som hette "Blue Waters Hotel" som låg precis vid stranden, rekommenderas! De sista veckorna spenderade vi i Kapstaden, vilket är en av de absolut finaste och bästa platserna jag har besökt. Här hittade vi boende på Air Bnb, vi hyrde en lägenhet av en man som bodde där och detta boende var vår absoluta favorit. Här kommer jag bo varje gång jag åker till Kapstaden, vilket helt klart kommer bli fler gånger! Hans hus var helt fantastiskt, med havsutsikt och låg i fina och populära Camps Bay. Här kändes det väldigt säkert och du har nära till allt. Sök på "Best View in Cape Town" på Air Bnb för att hitta detta boende, väldigt prisvärt också.

Under MFS känner jag att jag har utvecklats väldigt mycket, både personligt och professionellt. Jag känner att jag utvecklats språkligt och känner mig säkrare i min engelska då vi pratade engelska hela tiden där. Jag känner även att det har gett mig väldigt mycket att få en inblick i hur socialt arbete utförs i Sydafrika och hur de där, trots dåliga förutsättningar och resurser, kan göra ett så bra jobb och verkligen brinna för att hjälpa. De inspirerade mig och gjorde att jag känner att jag har valt rätt yrke och också vill komma ut i arbetslivet och hjälpa människor som har det svårt på olika sätt. Jag känner även att resa och besöka andra länder och kulturer bidrar till att minska fördomar (som alla människor har - mer eller mindre), vilket det har gjort för mig. Jag fick innan jag åkte till Sydafrika höra att det är väldigt farligt och att folket där skulle vara på ett visst sätt, men vi var inte med om någon situation där vi kände att vi var i fara eller där det var obehagligt. Självklart kan det vara farligt om man befinner sig i fel områden eller liknande, men sunt förnuft och lite extra försiktighet och eftertanke kommer man långt på. Det var även ett stort steg för mig att lämna tryggheten hemma och åka iväg i 8 veckor, därför känner jag att jag har växt som person genom att faktiskt åka. Att jag vågade åka gör att jag känner mig starkare, modigare och att jag faktiskt klarar det mesta ändå! Man ska aldrig låta sina rädslor begränsa en. Det har även gett mig lärdomen att man ångrar aldrig det man gjort utan bara det man inte gjorde!

De råd jag vill ge till alla som funderar på att åka på MFS - ÅK! Det är bland det bästa jag har gjort och det är en fantastisk möjlighet som man kanske inte kommer få igen. Jag rekommenderar speciellt alla att åka till Sydafrika för det är ett fantastiskt land med massor att se och göra! Kapstaden var höjdpunkten på hela resan och en stad som alla måste besöka. Vi var även på safari i Krugerparken vilket var helt fantastiskt! Det bästa med MFS är att jag känner att jag har utvecklats som person och bär med mig minnen för livet från denna resa.

Kontakta mig gärna om ni undrar något eller vill ha tips på saker att se och göra i Sydafrika. Jag hjälper även gärna till att komma i kontakt med boendena jag tipsade om ovan, jag har nummer och så vidare till dem! Ni kan kontakta mig på mail: Carolinestahl93@gmail.com.

Bästa hälsningar, Caroline Ståhl

 

2019-01-01