student
2019-03-01

2019-03-01

Elin Svensk, Ortopedingenjörsprogrammet, Minor Field Studies, Kiribati

När jag fick höra om MFS blev jag intresserad av att söka då min stora dröm och mål i framtiden är att få möjligheten att utföra mitt yrke utanför Sverige i ett hjälpande syfte. MFS såg jag som en möjlighet till att kunna öka min kunskap och erfarenhet inom globala frågor och sammanhang som inte finns att lära sig utav hemma i Sverige.

Uppsatsen baserades på en tidigare studie i Samoa som undersökte aktivitet och delaktighet hos individer med en amputation på nedre extremitet som ej använder sig utav protes. Vår studie gick ut på att intervjua individer i Kiribati som använder sig utav en protes på nedre extremitet, för att sedan beskriva deras aktivitet och delaktighet i hemmet och samhället samt jämföra med den tidigare studien som utfördes i Samoa.

Kiribati är ett stort land med mycket liten boyta, invånarna är mycket vänliga och alltid glada, men då det är världens 3:dje minst besökta land så förekommer det såklart också kulturkrockar. Maten, tiden och klädsel var några saker som vi fick anpassa oss till. Det är dyrt med färskvaror, det som fanns tillgängligt till ett vettigt pris var alla typer av konserver, nudlar och ris, om man ej vill äta ute varje dag. En organisation som heter Motivation Australia gav oss kontakter i Kiribati och vi blev väl omhändertagna av Tungaru Rehabilitation Service som ligger på sjukhuset i Nawerewere på huvudön Tarawa. Personalen där hjälpte oss att ta kontakt och hitta deltagare till vår studie. Vår kontaktperson i landet hjälpte oss när det dök upp problem eller svårigheter med t.ex. boende och visum. Det gäller som besökare i landet att ta vara på sina kontakter och fråga samt berätta om de krav och ekonomiska möjligheter man har till t.ex. boende för att kunna få hjälp. Våga ställa krav och ha riktlinjer i hur du vill att din studie ska genomföras.

Vi fick tips från organisationen Motivation Australia om ett lämpligt boende nära sjukhuset och flygplatsen, utan dem hade det varit svårare då det inte direkt fanns några bra alternativ att boka innan vi kom till landet. Vi bodde på ”Eniita Airport Lodge” i en lägenhet, det är såklart lägre standard i Kiribati för övrigt men här kände vi oss trygga och vi fick det vi behövde för att kunna laga egen mat. ”Eniita Airport Lodge” är en av de få platser som har en restaurang och kan därför absolut rekommendera detta boende. Vi lyckades få ner priset med hjälp av vår kontaktperson i landet, det är som jag sagt innan bra att ta vara på och använda de kontakter man har. Annars var kostnadsnivån ungefär som i Sverige, men det kunde variera mer mellan vilken typ av varor man köpte och om dessa då var importerade så blir det ett högre pris.

Genom att våga ta steget att genomföra MFS så har jag utvecklats både akademiskt, språkligt och personligt. Det är en helt ny värld som har öppnats och därmed har jag fått mer kunskap, erfarenhet och vänner som kommer finnas kvar livet ut. Om du funderar på att göra MFS så kan jag förstå om det känns både vemodigt och spännande, jag rekommenderar alla som funderar att prova! Lägg ner tid för att komma dit ni vill för att kunna utföra den studie ni vill göra. Det är tid som ni sedan kommer tacka er själva för att ni la ner, jag ångrar inte att jag skickade in en ansökan och gav mig själv chansen till att åka.

Hör gärna av dig till mig via mejl vid funderingar och/eller ytterligare frågor! elinsvensk93@gmail.com

Om du vill läsa mer om vår Kiribati resa besök vår blogg: nouw.com/langsvensk