2019-03-01
Linnéa Dahl, Social Work Programme, Minor Field Studies i Sydafrika
Jag heter Linnéa och jag studerar min sjätte termin på socionomprogrammet. Under min sjätte termin, våren 2018, åkte jag tillsammans med en klasskamrat till Sydafrika för att göra MFS. Jag har en kompis som åkte till Ecuador och skrev sin c-uppsats och det var på den vägen jag för första gången hörde talas om MFS. Jag har alltid tyckt att det varit spännande med andra länder och kulturer och gillar att utmana mig själv vilket fick mig att bli intresserad av MFS. När en klasskompis till mig också ville åka på MFS bestämde vi oss redan i början av läsår två att ansöka om skolans stipendie för att göra denna studie möjlig. Eftersom min kompis hade gjort MFS visste jag att man behövde skicka in ansökan redan ett år innan planerad resa, vilket gjorde att jag och min klasskompis började förbereda oss tidigt till ansökningen om bidraget till MFS.
Vi fick kontakt med en organisation i Sydafrika genom internationella kontoret på högskolan i jönköping. Denna organisation arbetar med att skydda omhändertagna barn genom temporärt boende på organisationen men främst med att arbeta med att dessa barn antingen återförenas med deras familj eller släktingar eller placeras hos fosterföräldrar. Eftersom både jag och min klasskompis lockades att åka till något land i Afrika lät detta helt perfekt. När vi hade fått klartecken från organisationen att vi kunde komma till dem för att skriva uppsats om organisationen började processen att komma på vad exakt vi ville skriva om organisationen. Efter diskussion med varandra och vår handledare bestämde vi oss för att undersöka socialarbetarnas syn/perspektiv kring vad de anser är en passande familj för de barnen som ska bli placerade. Vi använde oss av intervjuer för att kunna undersöka detta och det var så spännande! Vi fick inte bara en insyn i de enskilda socialarbetarnas synsätt men också i Sydafrikas kontext gällande politik, religion, kultur och historia. Det fick mig att inse att det finns saker som man inte kan förstå förrän man väl är på plats i ett land. Det var först när jag var i Sydafrika och fick höra de olika socialarbetarnas och andra människors berättelser som allt blev verkligt. För att nämna ett exempel hade jag läst att efterdyningarna av apartheid tiden fortfarande påverkade Sydafrika; men det var först när socialarbetarna berättade att hudfärgen på fosterföräldrarna helst skulle vara samma som barnet som jag förstod innebörden av hudfärg. Något annat jag hört ett flertal gånger innan jag kom till Sydafrika är de stora klyftorna mellan fattiga och rika; men det var en annan sak att köra på vägen och med mina egna ögon skåda lyxvillor på högra sidan av vägen och kåkstäder på den vänstra. Det är två helt skilda saker att höra eller läsa något om ett land när man inte är där till skillnad till att uppleva det på plats. Att åka på MFS i Sydafrika påminde mig om vad som finns och händer bortanför Sveriges gränser och det gjorde mig både mer ödmjuk och tacksam för det jag har i Sverige samtidigt som jag skapade mig nya perspektiv att se på världen.
Table mountain
Under MFS- tiden bodde vi i ett hus som finns för volontärer som är beläget på organisationen vilket vår kontaktperson ordnade åt oss. Vid tillfället hade organisationen inga volontärer där vilket gjorde att vi hade hela huset för oss själva: vi hade varsitt rum att sova i samt ett stort kök, två badrum och vardagsrum. Vi betalade enbart runt 3000 kronor i månaden för både mat och boende vilket var ett pris vi var nöjda med samt vårt boende var bra överlag och vi kände oss trygga eftersom vi var på själva organisationen. Ibland var vi rädda för djur och insekter då vi vet att det finns många farliga djur i Sydafrika men det gick bra. Ett tips är att läsa på lite vilka djur som finns i området innan ni åker eller prata med människor i landet om vilka djur ni bör akta er för och vad ni ska göra om ni ser någon av dessa djur. Detta gjorde iallafall oss mer medvetna om vilka områden vi skulle hålla oss ifrån och hur vi skulle hantera vissa djur. Vilda och nyfikna apor kom till exempel ibland på besök utanför vårt hus vilket var jättehäftigt, samtidigt fick vi veta att inte komma aporna för nära då de kunde bli aggressiva och sprida sjukdomar. Detta var tacksamt att veta då vi i förhand visste hur vi skulle undvika att komma i situationer då vi kunde råka illa ut.
Huset vi bodde i
I övrigt upplevde vi att det var billigt att leva i Sydafrika. Det kostade runt 80 rand (vid tillfället då vi var där motsvarade detta ungefär 50 kronor) för en gedigen måltid ute på restaurang inklusive dricka. Vi fick använda oss av organisationens bilar när vi ville ta oss någonstans men vi kunde också ta taxi via über appen som också var billigt. Om du ska åka till Sydafrika är ett tips att passa på att gå på bio och ta guidade turer på till exempel museér, bananplantage och kaffeplantage och liknande- det är jättebilligt och av bra kvalité! Vi bokade en guidad tur på kaffeplantage för enbart 60 rand (motsvarar ungefär 40 kronor) inklusive obegränsad mängd av de olika sorters kaffe de planterade där! Safari är också jättebilligt, så det är ett annat tips att göra och det är superhäftigt att bland annat se vilda elefanter, giraffer, zebror och antiloper i sitt naturliga habitat!
Att uppleva ett främmande land som är beläget så långt ifrån ens egna land kan ibland vara mycket skrämmande, särskilt när man vet att kulturen skiljer sig så mycket i jämförelse med Sverige och när man vet att det finns mycket kriminalitet. Det är dock alla gånger värt att åka, för även om det finns risker som du måste vara medveten om, så lär du dig snabbt hur du ska undvika riskerna, något som också tas upp på SIDAs förberedningskurs som du ska gå på innan du åker iväg på MFS. Du kan dessutom alltid fråga den kontaktperson du har i landet om risker och hur du ska göra för att undvika dessa. Vår kontaktperson arbetade på den organisation vi skrev om och genom henne kunde vi knyta fler kontakter vilket gjorde att jag kände tryggare, även ifall jag befann mig på andra sidan jordklotet. Ett tips är därför att våga fråga den kontaktperson du har i landet, både innan och under MFS: både om risker och olika sevärdheter i området. Ett annat tips är att försöka ordna allt det praktiska om du kan förbereda innan du åker, så att du kan ta dig tiden att faktiskt landa lite när du väl är på plats.
När du väl är i ett annat land får du passa på att uppleva landet också och inte bara skriva din uppsats. Det är ju faktiskt genom att interagera med människor i landet och genom att göra saker som du får en insyn i landet, gällande många olika aspekter såsom det sociala, politiska och kulturella. Det är meningen att du ska ha kul med! Ta därför vara på alla möjligheter genom att öppna dig för andra människor och våga fråga om du kan få följa med på olika aktiviteter, det kommer ge dig så mycket! Om du funderar på att göra MFS tycker jag att du ska ta chansen. Du kommer lära dig så mycket: både om landet, uppsatsskrivandet och om dig själv. Minnena från mina nio veckor i Sydafrika kommer jag för alltid bära med mig och det kommer påminna mig om den komplexa värld vi lever i och hur otroligt intressant det är med att länder kan vara så olika varandra men ändå så lika. Jag kommer också bära med mig av de majestätiska elefanterna och girafferna som lunkades promenerar genom savannen. Det är svårt att i ord beskriva hur nio veckor kan påverka dig personligt, det är därför du måste själv åka för att uppleva detta äventyr som MFS erbjuder!
Om du har frågor och/eller är nyfiken och vill veta mer, tveka inte att kontakta mig på min mail: linneawilhelmsdotter@gmail.com