student
2019-03-13

2019-03-13

Amanda Magnusson, Nursing Programme, Institut de Formation en Soins Infirmiers, Paris, France

Jag heter Amanda och studerar på sjuksköterskeprogrammet i Jönköping. Jag har alltid haft en dröm att få studera utomlands och min plan var att komma iväg under min femte termin (ht18). Efter en del krångel med skolor slutade det med att jag inte kunde åka hela terminen utan fick istället chansen att åka iväg och läsa min valbara kurs i Paris under 5 veckor.
Jag fick ha praktik på en privat rehabiliteringsklinik, Port Royal. Att ha praktik i Paris blev för mig en otrolig möjlighet till att se hur annorlunda sjukvården kan vara, trots att det inte var så långt bort.

Fransmän och fransyskor är speciella människor och jag rekommenderar att ha förkunskaper i franska innan man åker dit. Jag kunde ingen franska alls innan jag åkte så i vissa situationer kunde det bli lite kämpigt. Min handledare Sara var väldigt duktig på engelska så med henne gick det bra för det mesta, tyvärr är inte alla lika duktiga…
På kliniken blev det långa dagar, från 7.30 till 19 för det mesta men vissa dagar till 20. Mina dagar såg oftast ganska lika ut, varje morgon fick jag ta blodtryck, saturation och puls samt fråga patienterna om de hade ont (självklart på franska). Efter detta en snabb frukost för att sedan hjälpa till med morgonhygien hos de patienter som inte klarade av detta själva. Jag fick förbereda medicinerna till morgon, lunch och kvällsturerna. Många såromläggningar fick jag göra, både med betadine (jodtvål och jodlösning) och klorhexidin. Plocka stygn och agraffer fick jag också göra ett par gånger. Eftermiddagarna var ofta ganska lugna, eftermiddagsfika och kvällsmedicin var det som var standard efter lunch.

På mina lediga dagar försökte jag se så mycket som möjligt av Paris. Jag gick mycket men åkte även metro en hel del. Två gånger besökte jag skolan, första gången var jag med på en engelskalektion och andra gången jag var där var för att de hade en Erasamus-dag. Då fick jag även presentera Sverige och Jönköping University.
Att bara gå runt i Paris och njuta av de vackra husen och fantastiska parker, triumfbågen, Eiffeltornet. Det finns så mycket fint att se!

Eftersom jag åkte till Paris i början av oktober hade jag ganska svårt att hitta boende då de flesta universitet börjar då. Jag ville gärna bo nära praktikplatsen och hyfsat centralt så de första veckorna bodde jag på hostel. Detta var inte optimalt men fick fungera just då och de sista två veckorna bodde jag i en lägenhet som jag hyrde av en finsk tjej. Den finska tjejen fick jag kontakt med genom en Facebook-sida som heter ”Svenskar i Paris”, denna sida kan jag verkligen rekommendera att ta hjälp av. Boende blev den största kostnaden för mig när jag var i Paris. Eftersom jag var där själv gick jag inte ut och åt på restaurang så mycket vilket jag sparade in en hel del på. Jag rekommenderar att åka i alla fall två personer till Paris, det blir ganska ensamt att vara själv i 5 veckor när det är så mycket som är nytt

Om du funderar på att åka till Paris, så kommer mina bästa tips här:
  • Gå runt och njut av staden.
  • Var turist, åk runt med hop on hop off buss- det finns mycket att se och detta ger en bra överblick av staden.
  • Var inte rädd för att åka metron, det är ett väldigt bra sätt att ta sig fram då Paris är en stor stad.
  • Ät Macarons, Croissanter, Baguetter och drick gott vin (sniglar kan du skippa - det var ingen höjdare).