student
2019-03-13

2019-03-13

Stina Hallerfelt and Natalia Olsson, Nursing programme, Minor Field Studies in Vietnam

Att få möjligheten att studera utomlands under våra tre år på sjuksköterskeprogrammet var något vi båda hade sett fram emot och funderat över. När chansen kom var vi inte sena på att ta den. Destinationen blev Vietnam och vi hamnade i en kuststad som heter Danang där vi intervjuade sjuksköterskestudenter om deras upplevelser av att vårda barn mellan 0-5 år.

Förberedelserna inför resan började i januari 2018 då vi fick hjälp med att kontakta en handledare i Danang, Vietnam. Tillsammans med vår handledare i Danang och handledare i Sverige kunde vi komma fram till ett relevant syfte för vår kommande C-uppsats. Efter mycket planering och arbete med projektplanen kunde vi komma iväg. Det tog ett par dagar att ställa om sig till en ny miljö men efter att ha kommit in i rätt dygnsrytm och lärt känna staden bättre trivdes vi väldigt bra. Det som underlättade vår situation var att vi blev väldigt väl bemötta av både vår handledare på plats men även av sjuksköterskestudenterna vi träffade och fick möjlighet att spendera mycket tid tillsammans med. De visade oss runt i Danang och tog med oss ut på olika utflykter som gjorde att vi fick möjlighet till att se platser vi kanske annars inte hade besökt.

Att få upptäcka ett nytt land och ta del av en ny kultur var både utmanande och lärorikt. Att resa tillsammans har gjort att man lärt känna både sig själv och varandra bättre. Det kom stunder under skrivandet som var både frustrerande och stressande men som alltid löste sig i slutändan. För att hålla motivationen uppe gjorde vi utflykter på helgerna till landets olika delar från norr till söder. Vi besökte bland annat Hanoi, Ho Chi Minh och Hoi an. Det gjorde att vi kunde släppa vardagen för ett tag och få ny energi till skrivandet. Något vi tyckte var viktigt för att hålla humöret uppe men även för att upptäcka andra delar av Vietnam.

Boende var inga problem att hitta, det fanns hotell på varje gata vi passerade. Vi bokade ett boende innan vi reste men då vi inte kände oss riktigt trygga där bokade vi ett nytt på plats. Trafiken är ganska kaotiskt med väldigt många mopeder och knappt några trafikregler. Så man fick se upp innan man gick över gatan. Trots detta hyrde vi en moped under dagarna för att lättare tas oss runt till olika sevärdheter, restauranger och universitetet.

Det bästa med att göra MFS är möjligheten att möta nya människor, ta del av en annan kultur och att få se ett land som skiljer sig från Sverige på många sätt. En fördel med att genomföra MFS är att man kan lägga allt sitt fokus på uppsatsen och få tid till att skriva. Ytterligare en fördel är att man får ta del av den verklighet man skriver om vilket gör att motivationen stärks för uppsatsskrivandet. All planering och förberedelser tar längre tid än man tror så ett tips inför MFS är att börja i tid om det finns ett intresse av att åka. Även om det ibland kan kännas tungt och målet kan vara långt borta går tiden fort och dagen för avresan är kommen. Upplevelsen och erfarenheten som man får efter den här resan är värd allt engagemang och tid man lagt ner. Att göra MFS stärker den personliga utvecklingen, mötet med andra människor samt bidrar med mycket ny kunskap. Det är en erfarenhet som vi sent kommer glömma!