student
2019-04-05

2019-04-05

Sofie Joby, Social Work Programme, La Trobe University, Australia

Mitt namn är Sofie och jag pluggar socionomprogrammet på Hälsohögskolan. Termin fyra åkte jag till Melbourne, Australien. Anledningen till att jag valde att studera utomlands var för att jag ville flytta till en större stad och kände att en utbytestermin vore perfekt för det.Det var ett stort steg att lämna det bekväma hemma men i efterhand ser jag det som väldigt lärorikt på många olika sätt. Jag fick testa på att bo tillsammans med andra studenter, lära mig hitta i en ny och större stad och studera utifrån ett annat upplägg än hemma.

Jag kunde se kulturskillnader även om Australien inte skiljer sig så mycket från Sverige. I möten med australiensare diskuterade vi skillnader i välfärden och de berättade mycket om hur deras samhälle ser ut och är påverkat av historien i landet. Jag fick även chans att se hur samhället skiljer sig åt i olika delar av landet, då jag var på en resa i norra delen.

Jag läste fyra kurser på La Trobe University som ligger en bit utanför stan. Kurserna bestod endast av skrivuppgifter vilket gjorde att vi inte hade en enda tenta. Efter ett tag i skolan börjar man uppskatta variationen med tenta och uppsats som vi har hemma, men det gick bra ändå och vi fick minst sagt öva på vårt skrivande. Jag skulle egentligen haft praktik termin fyra men just då gick inte det att ordna på universitet.

Jag reste tillsammans med fyra andra studenter från Jönköping och vi höll ihop hela tiden och hittade en lägenhet tillsammans. Lägenheten låg väldigt centralt och vi var väldigt nöjda med vårt boende. Vi åkte till Ikea när vi behövde äta svensk mat och varje fredag hade vi tacokväll hemma. Under terminen hade vi spring break och då åkte jag med två klasskamrater på semesterresa till Bali, vilket är ett vanligt resmål för australiensare.

Det bästa med att studera utomlands en termin var att få uppleva ett vardagsliv i ett helt nytt land och man började tillslut känna sig som hemma. Om jag hade fått chansen igen hade jag absolut åkt utomlands en termin!