student
2019-04-10

2019-04-10

Malin Johansson, MFS, Ortopedingenjörsprogrammet, Kambodja

Mitt namn är Malin Johansson och jag läser sjätte terminen på ortopedingenjörsprogrammet i Jönköping. Jag ville göra en Minor Fields Study eftersom jag som person älskar att resa, lära känna nya människor, kulturer och ville bredda mina kunskaper inom globala frågor och sammanhang i utvecklingsländer.

Jag åkte till Kambodja, Phnom Penh, VT19 tillsammans med en kurskamrat och skrev om vad protesanvändare ansåg påverkar deras aktivitet och delaktighet i vardagen. Detta gjordes med en kvalitativ studie med hjälp av semi-strukturerade intervjuer och en tolk.

Kambodja har gått igenom både inbördes- och internationella krig. Det grävdes även ner otroligt många landminor runtom hela Kambodja vilket har bidragit till att Kambodja är ett av de länder i världen med flest personer med funktionsnedsättning. Vilken var en faktor till att vi valde att åka till Kambodja.

I början av vår vistelse och under datainsamlingen fick vi hjälp av en organisation, Exceed Worldwide, med alltifrån att hitta boende till att hitta deltagare till studien. Vi kände oss väl omhändertagna och jag hade inte tvekat att ta kontakt med dem om en olycka eller liknande hade inträffat.

Vi bodde i en möblerad hyreslägenhet som vi med hjälp från Exceed fick tag på, det var ett väldigt bra område med restauranger, cafén, marknad, gym och affärer nära. Lägenheten hade okej standard, vi hade allt vi behövde och det ingick städ 2 gånger i veckan.

Exceed hjälpte oss som sagt med att hitta deltagarna i vår studie, vi gjorde vissa av intervjuerna på Exceeds klinik medans andra gjordes i deltagarnas hem. Det var mycket lärorikt och intressant att få se med egna ögon hur deltagarna bodde och hur deras funktionsnedsättning (protesen) påverkade deras dagliga liv.

Till någon som funderar på att göra MFS skulle jag ge rådet GÖR DET! Det är lite jobb utöver uppsatsskrivandet och det tar lite tid, men det är det värt. Erfarenheten jag har fått från denna resa kommer jag att ha nytta av i min profession bla att ha kommunicerat med personer med hjälp av en tolk, men jag kommer också ha stor nytta av mina nya erfarenheter både privat och akademiskt.

Sen får man ju inte glömma att man får lite fritid och kan upptäcka landets guldkorn och sevärdheter. Vi tog bla en helg då vi åkte till Angkor Wat och alla tempel sedan besökte vi också en flytande by.

Jag är otroligt glad att jag fick och tog chansen att göra MFS, det är en upplevelse och erfarenhet jag kommer att se tillbaka på som en fantastisk tid och minnas hela livet.