student
2019-04-16

2019-04-16

Sofia Tengelin, MFS, Sjuksköterskeprogrammet, Malaysia

Att få möjlighet att åka utomlands och skriva min kandidatuppsats under min utbildning på sjuksköterskeprogrammet var för mig en stor förmån. Jag ansökte till MFS-stipendiet med låga förhoppningar om att få det men när jag fick min ansökan godkänd var det självklart att jag skulle ta chansen och åka.

How malaysian nurses deal with language barriers är syftet som vi valde till vår kandidatuppsats. Information och beskrivningar som ofta är utan problem när sjuksköterskan och patienten talar samma språk kan bli problematisk om det finns språkbarriärer. Patientsäkerheten och kvalitén på vården minskar när sjuksköterskor och patienter inte förstår varandra. Misstag och missuppfattningar ökar när patienter t.ex. inte förstår hur och när medicin ska tas eller sjuksköterskor inte förstår sjukdomsförloppet. Sjukdomsprevention är en viktig del i sjuksköterskans arbete. Många sjukdomar och problem kan förhindras genom att sjuksköterskor lär och informerar patienter om risker eller fördelar med ett förändrat beteende.

Vi fick hjälp av International Medical University i Kuala Lumpur (IMU) för att hitta sjuksköterskor till vår studie. Vi fick fantastisk hjälp av professorer och personal på IMU, de visade oss runt och lät oss se organisationen. Vi fick se och testa traditionell kinesisk medicin och kiropraktik. De tog också med oss till en lokal vårdcentral, hem för hemlösa, äldreboende och privata kliniker. De var väldigt måna om att vi skulle trivas och tipsade gärna om sevärdheter och platser att besöka under vår tid i Malaysia. De berättade också om den Malaysiska kulturen och traditioner.

 

Malaysia är ett fantastiskt land med vänliga hjälpsamma invånare. Vi började med datainsamling i Kuala Lumpur innan vi åkte till Lumut, Pulao Pankor, Pulao Pinang och Pulao Tioman. Under resan bodde vi på hotell och i lägenhet vilket var både trivsamt och prisvärt.

Jag skulle vilja råda andra MFS-studenter till att passa på att njuta och göra det mesta av upplevelsen i landet. Jag tycker att studenter ska passa på att uppleva kulturen och det som landet är känt för. Jag rekommenderar också att studenter i förväg har tillräckligt med artiklar och material för att klara perioder utan internet. Jag köpte Malaysiskt SIM-kort som jag använde när det inte fanns Wi-Fi men på Pulao Tioman fanns det ingen teckning alls. Jag råder också studenter att planera så mycket som möjligt innan de åker för att kunna få ut så mycket av resan som möjligt. Man bör också vara medveten om att saker förmodligen inte blir som man planerat men har man tänkt igenom vistelsen så kan man lättare planera om och anpassa sig efter de situationer som uppstår.

 

Jag har växt och utvecklats som person såväl som akademiskt. Under min resa i Malaysia har jag fått perspektiv på sjukvård och hur man effektivt kan arbeta inom en organisation. Jag har ökat min förståelse för vikten av effektiv kommunikation och hur man kan minska sjukdomar och hälsoproblem. Det som var bäst med min resa i Malaysia var att vi tog chansen att resa runt och uppleva landet. Vi upplevde storstaden, fiskebyar och turistorter. Jag valde också att stanna lite extra i landet och ta dykarcertifikat vilket jag nu är tacksam att jag gjorde. Malaysia är känt för sina fina korallrev och att få se haj, sköldpadda och barracuda var fantastiskt.

Resan till Malaysia har verkligen varit en once in a lifetime experience!