student
2019-04-17

2019-04-17

Lisa Felixon, Ortopedingenjör , MFS, Phnom Penh, Kambodja

Lisa heter jag och studerar just nu min sjätte och sista termin på Ortopedingenjörsprogrammet på Jönköping University. När jag fick höra talas om att man kunde välja att göra MFS och skriva sitt examensarbete i ett utvecklingsland nappade jag direkt på idén. Jag har tidigare volontärarbetat på ett barnhem i norra Thailand där jag utvecklade mitt intresse av att hjälpa utsatta människor. Jag kände att det här var en möjlighet för mig att uppleva en ny kultur och arbeta med att hjälpa människor och utveckla min kunskap inom globala frågor i ett utvecklingsland.

 

Jag och min kurskamrat Malin valde att åka till Kambodja, närmare bestämt huvudstaden Phnom Penh. Kambodja är ett av världens fattigaste länder som drabbats av både internationella- och inbördeskrig. Det är också det land med högst andel av befolkningen som lever med en funktionsnedsättning. De många amputerade i landet beror mycket på alla de minor som grävdes ner i marken under kriget, men även på okunskap om hygien och sårvård, trafik- och arbetsolyckor.

Exceed worldwide är den organisation vi samarbetade med. De har både en klinik och skola som utbildar Ortopedingenjörer i Phnom Penh. De hjälpte oss att hitta deltagare till studien, tolk, boende och mycket mer. Vi bodde i en möblerad hyreslägenhet med var sitt sovrum, två toaletter, kök, vardagsrum och balkong som vi kom över med hjälp av Exceed. Den låg nära Russian Market, ett väldigt bra och säkert område med mycket restauranger, cafén, gym och affärer i närheten. Städning ingick också två gånger i veckan vilket var toppen. Standarden var okej, med det får man räkna med i och med att det är helt annan kultur jämfört med Sverige.

 

Det finns mycket att se i Phnom Penh och Kambodja är ett spännande land. I Phnom Penh finns det mycket marknaden och kultur att besöka, som exempelvis Royal Palace och Killing Fields. I Siem Riep norr ut finns floating village och Angkor Wat som verkligen är värt ett besök. Under vår sista tid åkte vi också söder ut till Koh Rong Sanloem för sol och bad, det var underbart!

Vår uppsats handlar om vad protesanvändare anser påverkar deras aktivitet och delaktighet i vardagen och i samhället. Vi utförde 10 kvalitativa semi-strukturerade intervjuer både på kliniken men också i patienternas hem. Det var intressant och lärorikt att se hur husen och omgivningen såg ut för att få en helhetsbild av hur livet ser ut här och hur protesen påverkar deras dagliga liv.

Att åka på MFS kräver mycket jobb, det är projektplanen som ska skrivas och olika ansökningar måste bli godkända, men det är värt arbetet i slutändan. Jag har lärt mig så otroligt mycket under den här resan och man får ett helt annat perspektiv på saker och ting som kan vara självklara för oss här i Sverige. Så tveka inte att åka, allt löser sig och du kommer få en fantastisk tid!