student
2019-05-24

2019-05-24

Rebecka Lundell, Social Work Programme, La Trobe University, Australia

Jag valde att göra min utbytestermin i Melbourne, Australien. Anledningen till att valet föll på just Australien var för att jag ville passa på att åka långt bort från Sverige, till något ställe dit man kanske inte åker över en helg. Jag har länge drömt om att få vara borta under en längre period och någonstans där jag aldrig har varit förut. Därför var en utbytestermin i Australien det perfekta valet för mig.

Vi var tre tjejer från socionomprogrammet som åkte till samma ställe, vilket gjorde att vi planerade och förberedde det mesta ihop från början. Vi träffade under det sista mötet med andra utbytesstudenter här hemma i Sverige två stycken sjuksköterskestudenter som också skulle åka till Melbourne. Då vi reste ner tillsammans blev vi snabbt ett skönt gäng på fem tjejer som efter bara ett par dagar också hittade en lägenhet i centrala Melbourne som vi alla fem kunde dela. Vi bodde ganska trångt med fem personer uppdelat på två sovrum, men vi bodde centralt och vi trivdes superbra i vår lägenhet. Det är väldigt dyrt att bo i Melbourne så de flesta personer som reser dit delar ofta lägenhet med andra personer för att kunna dra ner på kostnaderna. Det brukar sällan vara problem att hitta boende snabbt oavsett om man är fem personer eller en person som vill hitta roomies. Det finns mängder med sidor på både internet och facebook där man kan söka sig boende eller hitta personer som söker inneboende eller hyresgäster.

Vi socionomstudenter läste fyra kurser parallellt under ca 14 veckors tid. Nivån på kurserna och kunskapsnivån uppfattar jag är något lägre än vad vi är vana vid i Sverige och mycket innehåll blev repetition av vad vi redan läst. Upplägget på hur de utför kurserna är något annorlunda då de har ett helt annat betygsystem än vad vi har. Det är mycket examinationer i både stora och små former.

Jag har utvecklats på flera sätt efter denna termin. Dels utvecklas man otroligt mycket i det engelska språket, vilket var den största osäkerheten för mig innan jag åkte. I och med det stora antalet examinationer vi hade under en kort tid lärde jag mig att hantera stressen på ett helt annat sätt. Jag blev också bättre på att organisera min studietid då jag ville hinna se så mycket som möjligt av staden också och inte bara fastna med plugget.

Melbourne är en otroligt fin stad som jag verkligen trivdes att bo i. Det finns alltid någonting man kan hitta på i alla väder och på våren/försommaren är det otroligt fint att bara strosa omkring i alla de fina parkerna och längs floden. Det är en stad där man kan få allt.

Eftersom vi åkte i juli månad och pluggade där vår hösttermin var det deras vårtermin. Det innebar att vi hade spring break i mitten av terminen. Vi passade då på att åka en vecka till Bali och sedan åkte vi en vecka till norra Australien, närmare bestämt Cairns. Där fick vi uppleva Storia Barriärrevet som alltid har varit en dröm för mig. Det var otroligt häftigt att få dyka första gången i mitt liv, och dessutom på det stället. Passa på innan Barriärreven dör ut! I norra Australien är klimatet mer exotiskt och väldigt varmt. Vi tog oss en dagstur till en av de finaste öarna jag har sett i mitt liv, verkligen ett paradis! Så väljer du att åka till Australien, passa på att resa! Tiden finns om man planerar in sin studietid bra!

En till sak att tänka på om man ska bo i Melbourne. Melbourne är ”de fyra årstidernas stad”. Det kan alltså vara i princip alla fyra årstider på en dag, året runt. Packa med både varma som svalare kläder! Man vet aldrig hur vädret ser ut om en timme!