student
2020-02-02

2020-02-02

Olivia Gerborn, Socionomprogrammet, University of Arkansas, USA

Hejsan hoppsan!

Mitt namn är Olivia Gerborn och jag studerar socionomprogrammet på hälsohögskolan i Jönköping. Jag valde att göra min utbytes termin vid The University of Arkansas i staden Fayetteville min fjärde termin, alltså augusti 2019 till december 2019 vilket passade perfekt.

Jag har alltid varit hungrig efter att se nya saker och framförallt nyfiken på att uppleva välfärdsystem som fungerar annorlunda än i Sverige. Detta mycket för att få en bredare global och kulturell kompetens då jag tror att det kommer gynna mig i mitt framtida jobb som yrkesverksam socionom.

Jag läste totalt 12 credits vilket motsvarar 30 hp och läste med detta fyra kurser parallellt med varandra vilket var annorlunda, utmanande och inte någonting jag gjort sedan gymnasietiden. Undervisningen som helhet var allt annat än vad jag var van vid, man blev betygsatt i hur aktiv och kunnig man var på lektionerna och de flesta föreläsningar var obligatoriska och kunde resultera i ett sämre betyg om du inte närvarande. I majoriteten av mina kurser var det strikt förbjudet med både mobiltelefoner och datorer, en lärare meddelade faktisk redan första dagen att om någon skulle ta upp sin mobiltelefon under terminens gång drar hon av poäng från allas betyg. Det kan låta lite hårt, jag vet, men för att vara ärlig så var detta en av de bästa restriktioner som jag erfarit under min studietid. Det var förvånansvärt givande att se vad som hände och hur klassens, annars mobil nackar, lyftes och bidrog till ökat engagemang och lärorika diskussioner. Testa själv nästa lektion vettja och se vad som händer när man får tänka själv utan internets påverkan, ni kanske blir förvånade!

Jag bodde i ett lägenhetskomplex med namn Hillplace som låg med 15 minuters gångväg från skolan med tre andra rumskompisar, en till tjej från Sverige och två amerikanska tjejer. Jag kunde inte ha blivit nöjdare med detta val, vi hade tillgång till pool, gym, studierum, natur, shopping, mataffärer, restauranger och mycket mer allt inom gångavstånd. På Hillplace finns också en egen shuttle bus som går efter ett schema som i sin tur är anpassat efter när studenter börjar och slutar skolan, vilket fungerade bra. Bussen körde även nätter till 02 torsdag till söndag för oss nattugglor som härjade runt på stan.

När vi flyttade in i lägenheten var universitetet otroligt hjälpsamma, de bjöd ut alla internationella studenter på middagar så att vi kunde lära känna varandra och körde runt oss för att köpa allt det vi behövde till hemmet. De anordnade dag samt kvällsaktiviteter för att vi skulle få nya vänner, lära känna staden och kunna orientera oss både runt campus och i stan.

Det finns så många bra saker med att studera utomlands att det blir svårt att nämna alla här men det jag funnit mest givande är alla fantastiska vänskapsrelationer som jag fått. Vänner från hela jorden som öppnar upp möjligheter till att besöka länder där man aldrig vart och kanske inte heller planerat att åka till. Med alla dessa vänner fann jag det väldigt kul att vi tillsammans upptäckte ett flertal stater i USA så som Illinoi, Oklahoma, Texas, Missouri och självklart Arkansas. Det finns så många intressanta platser att se och med amerikanska vänner med bil blir upptäckterna lättare.

Så, om jag får ge er några goda råd som jag själv önskade att jag hade fått när jag åkte så hade det vart att resa mycket. Res mycket i närområdet under terminens gång om studierna tillåter och börja tidigt av terminen med planering för jag lovar, den springer iväg fortare än man kan ana. Utsätt dig själv för obekväma situationer som att gå fram till en främling eller klasskompis, börja prata och bjud ut på kaffe – fika är alltid ett säkert kort som går hem hos amerikanerna. Var nyfiken och gör kulturellt obekväma saker som vi inte får uppleva här hemma, jag gick till en konservativ kyrka i en republikans stat och nu är jag rikare på både vänner, upplevelse och kultur.

Om ni fattar det bästa beslutet i erat liv och åker på utbytes termin (till Fayetteville hehe) så gör det lokala måstena. I mitt fall var att gå på amerikanska fotbollsmatcher med tillhörande tailgates och besöka en rad basketmatcher, med detta hoppas jag att ni får uppleva samma laganda som jag fick.

Att ge er själva denna erfarenheten är någonting ni aldrig kommer ångra och vart ni än hamnar så hoppas jag att ni får en lika givande tid som jag fått. Om ni har några frågor om att studera på University of Arkansas i Fayetteville eller vägen dit får ni mer än gärna höra av er, antingen till mig på facebook eller till min mail!

Tack för att ni ville läsa min historia!

Oliviagerborn@hotmail.com