Stipendium till forskning om andningsträning vid strålbehandling av bröstcancer

Maria Brovall, docent i omvårdnad vid Hälsohögskolan, Jönköping University tilldelas ett forskningsstipendium på 400 000 kronor från Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons stiftelse. Pengarna ska gå till projektet ”Digitalt verktyg för andningsträning i hemmet inför postoperativ strålbehandling av vänstersidig bröstcancer”.

Den 15 november hölls en utdelningsceremoni i Göteborg där Maria Brovall tillsammans med andra mottagare fick ta emot sina stipendier från Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons stipendier.

Gruppbild med pristagare som håller i blombuketter framför två roll-ups med texten: Familjen Jacobssons Stiftelse

Bild från utdelningsceremonin, från vänster: Zehra Zayed, Maria Brovall, Mattias Grönborg, Henrik Sellehed, Martin Stockhaus, Christina Öberg. Foto: Familjen Jacobssons Stiftelse

— Det känns jätteroligt att få ta emot de här pengarna och kunna vidareutveckla forskningsprojektet som kommer att gynna patienter med bröstcancer som ska få strålbehandling. Vi hoppas kunna utveckla ett hjälpmedel som kan göra att dessa patienter känner sig bättre förberedda, trygga och delaktiga i sina förberedelser, säger Maria Brovall.

Porträttbild av glad kvinna

Maria Brovall

Projektet kommer att undersöka dels vilken andningsteknik som är bäst för att skydda friska organ (så som hjärtat) vid strålbehandling, dels utveckla och testa om det går att använda ett digitalt verktyg, i form av en mobilapplikation med sensorer, för att instruera och lära personer att använda rätt andningsteknik samt hålla andan på kommando.

— Med hjälp av ett digitalt verktyg kan denna andningsträning ske i lugn och ro under väntetiden och i patientens hemmiljö i den takt som patienten väljer och har behov av. Dessutom kommer de kunna dela information kring träningen med sina närstående och involvera dem på ett nytt sätt, kanske att väntetiden då kan kännas mer meningsfull, avslutar Maria Brovall.

Om Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons stiftelse

Stiftelsen bildades 2012 och har som ändamål att stödja forskning och utbildning inom nyföretagande och företagsutveckling, med särskild inriktning mot företagets tillväxt, logistik, innovation, kvalitet och internationalisering samt ergonomi och design. Läs mer om stiftelsen på dess hemsida: https://www.familjenjacobssonsstiftelse.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Maria Brovall i SR P4 om projektet

Via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du lyssna på ett inslag med Maria Brovall från SR P4 Jönköping om projektet från den 16 november, hon medverkar ca. 1:45:50 in i programmet.

2021-11-16