Kommunikationsforskningen bäst i Sverige på internationellt samarbete

Medie- och kommunikationsforskningen på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK), Jönköping University, är i år (2021) för första gången med på den prestigefyllda ämnesrankingen Academic Ranking of World Universities, även kallad Shanghai-rankingen, som rankar forskningen på universitet över hela världen inom olika ämnen och ett antal olika kriterier.

Bild på entrén till högskolan

Medie- och kommunikationsforskningen på HLK hamnar på plats 200–300 av all kommunikationsforskning i världen. Speciellt när det gäller forskningsinflytande (research influence) och internationellt samarbete (international collaboration) får man väldigt höga betyg.

Inom forskningsinflytande är MKV-forskningen topp 100 i världen, och trea i Sverige efter universiteten i Karlstad och Göteborg. När det gäller internationellt samarbete så är man i särklass bäst i Sverige, och på sjuttonde plats i världen – och är till och med högre rankad än Amsterdams universitet som rankas som etta totalt.

- Jag ser det som att vi skördar frukten av ett arbete som har pågått i många år. Vi har jobbat målmedvetet med forskningsstrategier kring internationalisering och internationella samarbeten, säger Peter Berglez, professor och forskningsmiljöledare.

Academic Ranking of World Universities (ARWU), Shanghai-rankingen, har funnits sedan 2003 och ses idag som en av de mest prestigefyllda rankingarna. ARWU rankar forskningen på ett stort antal av världen universitet och högskolor inom 54 olika ämnen. Den anses vara en av de tre mest inflytelserika universitetsrankingarna tillsammans med QS World University Rankings och Times Higher Education World University Rankings.

Kontakt

2021-12-06