Äldre i fokus på ForskarFredag

Fredagen 27 september var det ForskarFredag, en dag där lärosäten i hela EU skapar mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet. På Jönköping University anordnades öppna föreläsningar om äldre och äldres villkor ur ett brett och tvärvetenskapligt perspektiv, med föreläsare från alla fyra fackhögskolorna.

Johanna Johansson

Johanna Johansson, doktorand på Hälsohögskolan, pratade om HEAT-projektet och om bra och dåliga platser i staden under värmeböljor. Bland annat visade hon detta ur seniorernas egna perspektiv, genom korta filmer de har spelat in med iPad. HEAT är ett samarbete mellan fyra svenska lärosäten och handlar om stadsplanering för en åldrande befolkning i ett varmare klimat.

Johannes Hagen

Johannes Hagen, docent i nationalekonomi på Jönköping International Business School, pratade om vilka trender vi ser i pensionsuttag och om så kallade "jobbonärer", personer som jobbar efter pensioneringen. Till exempel har, bland medelinkomsttagare, drygt fyra av tio 67-åringar fortfarande inkomst av arbete - och det mesta talar för att trenden mot senare utträde ur arbetslivet kommer att fortsätta.

Helena Taubner

Helena Taubner, universitetslektor i specialpedagogik på Högskolan för lärande och kommunikation, pratade om en grupp som är relativt bortglömd i forskningen, nämligen äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning och som bor i gruppboende. De är ofta beroende av andra människors hjälp för att upprätthålla sin "livsberättelse"- till exempel i form av foton, möbler eller souvenirer. Men vem ansvarar för att berättelsen finns kvar över tid? Hur påverkas personens vardagsliv och livskvalitet när berättelsen försvinner?

Joakim Kävrestad

Joakim Kävrestad, universitetslektor i datavetenskap på Tekniska högskolan, pratade om olika säkerhetshot på nätet och om hur viktigt det är med cybersäkerhet. Bedrägerier och dataintrång på nätet ökar kraftigt och extra utsatta är äldre personer. Joakim pratade bland annat om vilka hot man behöver vara uppmärksamma på och hur man lättast skyddar sig - till exempel gav han några handfasta tips på hur man kan skapa säkra lösenord som även är lätta att komma ihåg. 

Moderator för dagen var Anders Jonzon, kommunikationschef på Jönköping University. Föreläsningarna anordnades i samarbete med Senioruniversitetet i Jönköping.

2024-09-30