Mångfald i vården kräver rätt ledarskap

Att vårdanställda ofta kommer ifrån flera olika kulturer kan leda till missförstånd, konflikter och ineffektivitet. Detta påverkar i sin tur patientsäkerheten, visar forskning från Jönköping University. Forskarna menar att ett aktivt och inkluderande ledarskap kan förebygga dessa problem.

Genrebild, Foto: BURST

Ledare som är medvetna om kulturella skillnader och aktivt arbetar för att skapa ett inkluderande klimat kan förbättra både samarbetet och arbetsklimatet. När chefer eller teamledare är passiva eller oengagerade, riskerar konflikter att växa och arbetsmiljön att försämras. Missförstånd kan uppstå, och teammedlemmarna kan känna sig osäkra på sina roller, vilket i värsta fall påverkar patientsäkerheten. Forskarna betonar att ett aktivt och inkluderande ledarskap kan förebygga dessa problem.

Forskarna har bland annat genom intervjuer med vårdpersonal undersökt de specifika behoven hos de som arbetar i kulturellt mångfaldiga team. I intervjuerna framkom att personalen ofta kände behov av en arbetsmiljö präglad av öppenhet och respekt, där kulturella skillnader erkänns och hanteras öppet. Resultaten från intervjuerna får även stöd i data som forskarna har samlat in från över 60 team-simuleringar i akutsjukvårdsmiljöer.

Många osäkra på hur de ska hantera skillnader

Tre nycklar till ett inkluderande klimat

Forskarna identifierade tre huvudsakliga bidrag som ett inkluderande klimat ger till vårdteam:

1. Värdet av olikheter och likheter: När varje individs unika egenskaper uppmärksammas och teammedlemmarna uppmuntras att se bortom kulturella skillnader, kan spänningar minska och samarbetet stärkas. Genom att fokusera på både likheter och olikheter mellan medlemmarna kan vårdteamet bli mer sammansvetsat och effektivt.

2. Meningsfulla interaktioner: Ett öppet och socialt klimat där teammedlemmar uppmuntras att interagera och stötta varandra ökar sammanhållningen. När personalen känner sig trygga att be om hjälp och uttrycka sig, minskar risken för konflikter och missförstånd.

3. Engagerat ledarskap: Inkluderande ledarskap är avgörande för att skapa en miljö där kulturella skillnader inte bara accepteras, utan ses som styrkor. Ledare som främjar lärande och interaktion kan bidra till att teamet fungerar smidigare och att arbetsklimatet förbättras.

Intervjupersonerna betonade vikten av att kunna diskutera sina upplevelser av kulturella skillnader utan rädsla för att bli dömda. Många kände sig osäkra på hur de skulle hantera skillnader i arbetsmetoder och kommunikationsstilar, vilket ibland ledde till frustration och konflikter. Ledarskapet spelade en avgörande roll i att skapa en trygg miljö där personalen kunde uttrycka sig och få stöd i att hantera kulturella skillnader på ett konstruktivt sätt.

Förutom behovet av öppen kommunikation lyfter forskarna fram vikten av tydliga strukturer och roller i vårdteam.

- När alla medlemmar förstod sina ansvarsområden och arbetsuppgifter, särskilt i stressiga situationer, minskade risken för missförstånd och osäkerhet, vilket i sin tur förbättrade samarbetet och patientsäkerheten, säger Timur Uman, professor i företagsekonomi vid Jönköping International Business School, Jönköping University.

När teamledare aktivt arbetar för att bygga en öppen och respektfull arbetsmiljö, där kulturella skillnader tas upp och diskuteras på ett konstruktivt sätt, förbättras både arbetsmiljön och patientvården.

Skapa ett klimat där alla känner sig trygga

För vårdorganisationer som vill dra nytta av den ökade mångfalden i arbetsstyrkan är det viktigt att investera i utbildning för ledare och skapa strukturer som främjar inkludering. Chefer och teamledare behöver fokusera på att skapa ett klimat där alla teammedlemmar känner sig trygga att uttrycka sig och där kulturella skillnader ses som en styrka, inte ett hinder.

- Vårdpersonal som arbetar i mångfaldiga team bör uppmuntras att dela med sig av sina erfarenheter och synpunkter, samtidigt som de får stöd från sina ledare att navigera kulturella skillnader. Genom att bygga en arbetsmiljö präglad av öppenhet och respekt, kan mångfald i vården bli en tillgång som stärker både teamets prestation och patienternas säkerhet, säger Timur Uman.

Sammanfattningsvis visar forskningen att kulturell mångfald, om den hanteras rätt, kan förbättra vårdteamens dynamik och ge bättre patientresultat. Ett inkluderande klimat och starkt ledarskap är nyckeln till att förvandla mångfald till en framgångsfaktor inom vården.

Fakta

Forskningen har gjorts genom en systematisk litteraturöversikt samt intervjuer med totalt 40 vårdanställda på sjukhus i södra Sverige. Även ett 60-tal teamsimuleringar med vårdpersonal i akuta vårdmiljöer har genomförts. Forskningsprojektet, som är i slutfasen, är ett samarbete mellan Jönköping International Business School, Hälsohögskolan och Region Jönköpings län. Det är finansierat av Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse samt av Tore Browaldhs stiftelse.

Kontakt

2024-10-17