Förbättrad livskvalitet för äldre genom testning för allvarliga sjukdomar

Äldre par på promenad

Foto: Mark Timberlake på Unsplash.

Äldre människors livskvalitet handlar i stor utsträckning om att undvika allvarlig sjukdom. När äldre personer blir sjuka har de många gånger svårt att återhämta sig och det kan innebära ett startskott för en hälsonedgång som personen aldrig kommer tillbaka ifrån. Trots detta undviker många att testa sig för sjukdomar. Varför det är så här och hur man kan försöka förändra det ska nu forskare från Jönköping University (JU) undersöka i ett nytt projekt.

– Jag tror det kommer att göra stor skillnad i samhället om vi kan lära oss mer om testning för allvarliga sjukdomar, säger Ulf Aagerup, docent på Jönköping International Business School (JIBS), vid Jönköping University (JU) och projektledare för det nystartade projektet.

I teamet som ska arbeta med det nya projektet ingår förutom Ulf Aagerup även professor Lars Carlsson från Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH), samt docent Sofi Fristedt från Hälsohögskolan. Teamet kommer att undersöka orsakerna till att äldre personer inte deltar i testning för allvarliga sjukdomar, samt ta fram och testa förslag för hur kommunikation om testning kan utformas för att ge bäst effekt.

Projektet kommer att pågå fram till 2027 och är ett samarbete mellan JU och Region Jönköpings län. Familjen Kamprads stiftelse finansierar projektet.

Projektet förväntas leda till ökad testning

Projektet kommer att fokusera på två faser – kännedom om testning, samt attityd och beteenden i relation till testning.

I den första fasen kommer forskarna att kartlägga vilka äldre som nås av testningserbjudanden och varför. I den andra fasen ska attityder och beteenden kartläggas. Då undersöker forskarna varför äldre väljer att testa sig eller inte, och hur olika kommunikationsformer påverkar deras beslut.

– Vår förhoppning är att projektet ska leda till ökad kunskap om testning bland äldre och på så vis också bidra till att förbättra deras hälsa och livskvalitet. Om sjukvården bedömer att ökad testning vore önskvärd kommer projektet att erbjuda verktyg för att uppnå det, säger Ulf Aagerup.

Samarbete mellan fackhögskolor på JU

Projektet kombinerar insikter från vården med beteendevetenskap och kommunikation, vilket ger en djupare förståelse för hur man kan förbättra testning och livskvalitet för äldre.

– Det är roligt att projektet är tvärdisciplinärt och involverar flera fackhögskolor vid JU. Jag tror att vi kompletterar varandra bra och det kommer att göra projektet ännu bättre. Vi kommer kunna få fram resultat som vi inte hade kunnat få om vi bara hade arbetat som enskilda fackhögskolor. Att vi har Region Jönköpings Län som en aktiv part gör att projektet blir ännu mer relevant för samhället, säger Ulf Aagerup.

I projektet kommer forskarna att arbeta med både enkäter, intervjuer och experiment. Maskininlärning kommer att användas för att analysera data och identifiera mönster.

– Vi kommer även göra intervjuer med människor för att förstå hur de resonerar och hur de upplever det med testning. Sedan kommer vi göra experiment där vi testar olika typer av kommunikation. Genom projektet hoppas vi kunna bidra till en mer rättvis sjukvård där alla människor kan ta del av erbjudandet att testa sig, säger Ulf Aagerup.

Fler projekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som fått finansiering från Familjen Kamprads stiftelse för att forska om bättre miljö och bättre livskvalitet hos äldre personer.

2025-05-19