VFU inom KPU
På den här sidan hittar du den samlade informationen om VFU inom lärarprogrammen KPU90 och KPU60. Observera att informationen i menyraden till vänster inte är aktuell för dig som läser KPU.
VFU står för verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk och poängsatt del av utbildningen. VFU:n är en viktig del av utbildningstiden där du kommer få möjlighet att tillämpa och integrera teoretiska kunskaper i praktiken, utveckla kunskaper och kompetenser som avser hela lärarrollen samt utveckla ett profesionellt och etiskt förhållningssätt.
För att VFU:n ska fungera väl är det viktigt att du känner till de rättigheter och skyldigheter som du som student har i samband med VFU.
Rättigheter och skyldigheter
Du som student har rätt till:
- verksamhetsförlagd utbildning
- stöd av VFU-administrationen inför din VFU
- stöd av VFU-lärare under din VFU
- tillsammans med handledaren gå igenom dina och handledarens förväntningar och krav på varandra utifrån de styrdokument som finns
- att få handledning under din VFU av en handledare som är informerad om handledaruppdraget. Handledningen omfattar löpande handledning samt ett längre handledningssamtal per vecka på 1h.
- delta i handledarens olika arbetsuppgifter i syfte att få en helhetsbild av lärarprofessionen
- till ny examination av VFU en gång per kurs, om du blir underkänd på ordinarie VFU
Du som student har skyldighet att:
- vara väl informerad om de tidsramar som gäller för genomförande av VFU
- ha kunskap om VFU och VFU-kursens lärandemål och bedömningsgrunder enligt information på webben samt aktuell kursplan och handledningsdokument
- visa ett utdrag ur belastningsregistret för VFU-platsen
- förse handledaren med relevanta VFU-dokument och tillsammans med handledare planera VFU-perioden utifrån lärandemålen i kursen.
- Under VFU-perioden delta i delta i olika verksamheter och arbetsuppgifter i syfte att få en helhetsbild av lärarprofessionen
- strukturera och planera din VFU-tid
- Kommunicera med VFU-lärare samt hålla sig informerad och lämna in efterfrågad dokumentation på Canvas
- omgående kontakta VFU-lärare vid problem under VFU och inte vänta tills VFU-perioden är slut
Hur genomförs VFU?
Under din utbildningstid kommer du ha två fastlagda VFU-perioder. Läser du KPU90 så omfattar VFU:n sammanlagt 30 högskolepoäng, 15hp under termin två och 15hp under termin tre. Läser du KPU60 omfattar VFU:n 20 högskolepoäng.
Du måste göra VFU i ditt antagningsämne i de fastlagda VFU-perioderna som ingår i utbildningen. Du kan välja att genomföra VFU antingen i någon av de kommuner som HLK samverkar med eller så har du möjlighet att på egen hand ordna VFU-plats på andra orter i Sverige.
Det är inte möjligt att genomföra VFU utomlands inom KPU, det är heller inte möjligt att genomföra VFU på den egna arbetsplatsen.
VFU i samverkande kommuner
Du har möjlighet att genomföra VFU i någon av de kommuner som HLK samverkar med. När du genomför VFU i de samverkande kommunerna så innebär det att HLK kommer ordna en VFU-plats åt dig utifrån riktlinjerna för VFU-placering. Senast tre veckor före VFU-perioden börjar får du besked om din VFU-plats.
Det är inte möjligt att önska specifik kommun för placering, du blir alltså placerad i någon av de 17 kommuner som HLK samverkar med. Om det är möjligt tas hänsyn till restid vid placeringen, du behöver dock räkna med viss restid till din VFU-plats. Eventuella merskostnader i samband med VFU står studenten själv för.
HLK samverkar med följande kommuner i VFU:
Aneby, Eksjö, Falköping. Gislaved, Gnosjö, Habo, Jönköping, Mullsjö, Nässjö, Skövde, Sävsjö, Tidaholm, Tranås, Ulricehamn, Vaggeryd, Vetlanda och Värnamo.
För att komma i kontakt med VFU-samordnaren i respektive kommun klicka här.
VFU i övriga kommuner
Du har möjlighet att ordna en VFU-plats på egen hand utifrån riktlinjer för VFU-plats. Tänk på att det inte är lämpligt att göra VFU på en skola som du har anknytning till, exempelvis där du själv gått, där dina barn går eller där du har haft anställning.
När du ordnar VFU-plats på egen hand ansvarar du för att vara väl införstådd med riktlinjerna för VFU-plats, förmedla riktlinjerna till den tilltänkta skolan samt ansvara för att ett VFU-avtal fylls i och signeras av rektor. Du ansvarar också för att det signerade avtalet når HLK inom altuella tidsramar för behandling. HLK godkänner/godkänner inte därefter VFU-platsen.
Tänk på att du inte får ordna en VFU-plats på egen hand i de kommuner som HLK har samverkansavtal med.
Riktlinjer för VFU
VFU:n genomförs på plats på en 7-9 skola alternativt inom gymnasieutbildning. Du gör VFU i ditt antagningsämne.
Vi ser helst att du som student får möta olika VFU-placeringar under din utbildning. Om du på egen hand ordnar VFU-plats innebär det att du därför behöver undersöka om det är möjilgt att ordna VFU på olika skolor alternativt på samma skola men med olika handledare under de två VFU-perioderna, en placering för VFU I och en för VFU II. För dig som läser KPU mot gymnasieskolan ska en av placeringarna i så fall vara mot gymnasieutbildning, den andra placeringen kan vara på gymnasieutbildning eller inom 7-9. För dig som läser KPU mot 7-9 ska båda placeringarna i så fall genomföras på en 7-9 skola.
Du kan inte ha VFU på egen arbetsplats. De eventuella merkostnader som kan uppstå i samband med VFU står studenten själv för.
Utlands-VFU alternativt särskild VFU är inte möjligt inom KPU.
Följande riktlinjer gäller för VFU-platsen:
- Handledaren ska ha samma eller motsvarande grundutbildning som studenten läser
- Handledaren ska ha minst två års yrkeserfarenhet som behörig lärare
- Handledaren ska vara behörig lärare i det ämne som ingår i studentens utbildning
- Handledaren ska helst ha genomgått handledarutbildning i VFU på motsvarande 7,5hp
- VFU-platsen ska under den första VFU-perioden bereda studenten möjlighet till cirka 50% undervisningstid i det ämne som studenten är antagen till. Under den andra VFU-perioden ska studenten beredas möjlighet till totalt cirka 70% undervisningstid varav minst 50% i det ämne som studenten är antagen till och 20% i ett närliggande ämne.
Ersättning
Ersättning utgår med 700 kronor per student och vecka. Ersättning betalas ut i slutet av aktuell termin genom att HLK skickar ett faktureringsunderlag till aktuell skola.
Inför VFU
Det är mycket du behöver tänka på och sätta dig in i inför VFU. Som student har du ett viktigt ansvar att vara "bärare av information", det vill säga du behöver vara väl insatt i förutsättningarna för VFU så att du vid behov kan informera din handledare.
Vi har samlat de viktigaste punkterna här.
Följ angivna tidsramar
För att VFU:n ska fungera är det mycket viktigt att du följer de angivna tidsramar som finns i VFU. Du får information om de exakta tidsramarna vid den första VFU-informationen.
Läs din studentmejl
En stor del av kommunikationen i VFU sker via mejl. Det är därför viktigt att du regelbundet kontrollerar din studentmejl.
Beställ utdrag ur belastningsregistret
Du som student ansvarar för att beställa ett utdrag ur belastningsregistret i god tid innan VFU:n börjar. Utdraget gäller bara ett år så glöm inte att beställa nytt en gång per år så du kan visa ett giltigt utdrag på din VFU-plats vid begäran.
Här hittar du blanketten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs ansvarsfördelning i VFU
För att VFU:n ska fungera väl är det viktigt att samtliga parter är väl införstådda i det ansvar som ingår i VFU.
Studentens ansvarsområde Öppnas i nytt fönster.
Sätt dig in i kursens lärandemål
Bedömningen av VFU utgår från att du som student utvecklas från novis till professionell. Varje VFU bedöms utifrån lärandemål i kursplanen och dessa lärandemål konkretiseras i handledningsdokumentet. Progressionen synliggörs genom att nya lärandemål tillkommer vid varje VFU och i handledningsdokumentet. Bedömningen av den sista VFU:n utgår från utbildningens examensmål.
Namnskylt
Studenter som läser lärarprogram vid HLK, Jönköping University ska bära namnskylt under VFU:n. I vissa fall förser VFU-skolan studenten med namnskylt, i annat fall ska HLK:s namnskylt bäras.
Inför VFU I får varje student en skylthållare. I skylthållaren ska namnetikett med högskolans logga placeras. Det är sedan studentens ansvar att ha med skylten vid varje VFU-period. Förlorad skylthållare ersätts ej.
Gör så här:
Klicka på nedanstående länk. Klicka på den blåmarkerade raden och fyll i för- och efternamn innan du skriver ut etiketten (gärna med färgskrivare).
Ta kontakt vid problem
Om det uppstår problem inför din VFU behöver du ta kontakt med VFU-organisatonen på HLK. Om det uppstår problem under VFU-perioden, som du och din handledare inte kan lösa, behöver du ta kontakt med din VFU-lärare.
Meddela snarast VFU-koordinator om du inte planerar att genomföra din VFU. Kontakta även studievägledare.
VFU-tiden
Under VFU-perioden deltar du som student i skolans verksamhet. Det innebär att du deltar i samtliga möten och arbetsuppgifter som ingår i en lärares arbete, när så är möjligt. Under VFU:n får du uppleva både konkret arbete och möjlighet att reflektera kring det som sker. Det handlar alltså om ett lärande i arbete. VFU:n ska ge dig möjlighet att utveckla färdigheter, kunskaper och insikter som avser hela lärarrollen.
Vilka arbetstider har jag på min VFU?
Mer information kommer inom kort.
Vad händer om jag blir sjuk/ har annan frånvaro?
VFU är obligatorisk, vilket innebär att all frånvaro ska tas igen oavsett anledning till frånvaron. Frånvaro och igentagning rapporteras i det underlag för bedömning som handledare ansvarar för och som studenten laddar upp på canvas i slutet av VFU-perioden.
Vid kortare frånvaro upp till tre dagar, kan igentagning ske genom strödagar i samråd med handledare. Längre frånvaro ska tas igen sammanhängade i samråd med handledare och VFU-lärare.
Får jag vikariera?
Nej, det är inte möjligt att vikariera under VFU. VFU är utbildning och du som student har därför rätt till handledning under hela tiden VFU:n pågår. Som student ska du under VFU dessutom inte ha huvudansvaret för några elever och därför går det inte att förena VFU och vikariat.
Om du nyligen haft en längre anställning/vikariat på en skola är det inte lämpligt att genomföra VFU där eftersom det då finns en risk för jäv i bedömningen.
Vad ingår i VFU-tiden?
Mer information kommer inom kort.
Exempel på disponering: KPU90
Mer information kommer inom kort.